Kurczak w parmezanie
Kurczak z parmezanem wymaga około 57 minut od początku do końca. To danie główne ma 475 kalorii, 53 g białka i 11 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest przeznaczony dla 4 osób i kosztuje 3,07 USD za porcję. Ten przepis z Foodnetwork ma 41 fanów. Kilku osobom bardzo smakowało to śródziemnomorskie danie. Udaj się do sklepu i kup pieprz, chleb, sól i kilka innych rzeczy, aby przygotować je dzisiaj. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 90%, to danie jest super. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy, jak Łatwe paluszki z kurczaka z parmezanem i okłady z kurczaka z parmezanem, Łatwe paluszki z kurczaka z parmezanem i okłady z kurczaka z parmezanem oraz Łatwe paluszki z kurczaka z parmezanem i okłady z kurczaka z parmezanem.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
Umieść chleb w misie robota kuchennego i miksuj, aż utworzą się drobne okruchy, około 25 do 30 sekund.
Połóż okruszki na blasze do pieczenia i piecz przez 12 minut, aż będą złociste. (Otrzymasz około 1 1/3 szklanki prażonych bułek tartych.)
W średniej misce wymieszaj okruchy z oregano, czosnkiem w proszku, papryką, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. W drugiej misce ubij białka z mlekiem. W trzeciej misce wymieszaj mąkę, pozostałą 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Zanurzaj każdy kawałek kurczaka, po jednym kawałku, w mące, strzepując jej nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej, strzepując nadmiar.
Zwiększ temperaturę piekarnika do 400 stopni.
Umieść panierowane piersi w szklanym naczyniu do pieczenia i spryskaj każdą stronę sprayem kuchennym, łącznie około 5 sekund na stronę.
Piecz piersi, aż będą ugotowane, a okruchy zarumienione, około 15 minut. Posyp sosem marinara, mozzarellą i parmezanem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser zacznie bulgotać.
Doskonałe źródło: białka, witaminy A, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy C, wapnia, żelaza, fosforu, selenu
Dobre źródło: tiaminy, witaminy B12, kwasu pantotenowego, jodu, magnezu, manganu, potasu, cynku
Polecane wino: Chianti, Montepulciano, Wino Barbera
Chianti, Montepulciano i wino Barbera to moje ulubione dania z kurczaka z parmezanem. Kiedy kurczak jest połączony z sosem pomidorowym i serem, poradzi sobie z lekkim lub średnio treściwym czerwonym winem. Jako że jest to danie włosko-amerykańskie, my sięgnęliśmy po włoskie wina. Louis Roederer Cristal Brut z oceną 4,6 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 299 dolarów za butelkę.
Cristal Brut Louisa Roederera
Cristal, klejnot i tête de cuvée szampana Louisa Roederera, został stworzony w 1876 roku dla cara Rosji Aleksandra II. Pozostaje wierny swemu pochodzeniu, inspirowany elegancją i czystością. Cristal jest produkowany zgodnie z rygorystycznymi standardami winiarskimi, które wymagają rygorystycznej selekcji crus, roczników, winogron i wina. Cristal jest produkowany wyłącznie z najlepszych roczników crus, które mają gwarancję, że pochodzą z winnicy Louis Roederer. Wszystkie wyjątkowe cechy rocznika 2002 zostały dosłownie uchwycone w tym Cristal 2002, który jest hojny i bujny, ukazując idealną równowagę pomiędzy koncentracją i finezją, świeżością i winem, intensywnością i wyrafinowaniem. W trzech słowach: dumny, bogaty i luksusowy. Cristal 2002 jest jaskrawo żółty z jasnobursztynowymi refleksami i ma piękny mus z delikatnym kordonem trwałych i regularnych bąbelków. Nos jest intensywny i delikatny, odsłaniając czystą i dobrze wymieszaną mieszankę smaków miodu, kakao, lekko prażonych orzechów laskowych i kandyzowanych owoców cytrusowych. W ataku pikantna eksplozja dojrzałych owoców, wino ujawnia czerwone owoce, białą czekoladę, karmel i duńskie ciasto, typowe dla Cristala. Jego jedwabista, skoncentrowana konsystencja opiera się na intensywnej, mocnej i winnej strukturze, ale zachowuje wyrafinowanie. Podniebienie rozwija się, aby osiągnąć pyszne wrażenie dobrze wymieszanej harmonii smaków. Świeży finisz z nutą goryczy sprawia, że jest niemal chrupiące.