Tradycyjne potrawy z Europy Wschodniej

Kuchnia wschodnioeuropejska to wspaniała mieszanka wpływów różnych grup etnicznych, języków i nieco burzliwej historii. Musimy zdać sobie sprawę, że region ten obejmuje ogromną masę geograficzną ziemi i krajów. Rosja stanowi ogromne 40% Europy Wschodniej, a także kraje Kaukazu, kraje bałtyckie i wszystkie kraje, które przekraczają granice Europy Środkowej. To skomplikowany region z granicami, które często zmieniają się z powodów politycznych i społecznych. Mówiąc to wszystko, zapewnia niesamowite kulinarne przygody!

Barszcz

Klasyczna zupa, która jest typowa dla tradycji kulinarnych Europy Wschodniej. Barszcz to fantastyczna kwaśna zupa pochodzenia ukraińskiego. Jest zrobiony z bogatych czerwonych buraków, dzięki czemu wygląda tak dobrze, jak smakuje. Ma starożytne korzenie, ale w zasadzie jest mieszanką bulionu wołowego ze smażonymi warzywami, w tym marchewką, kapustą, cebulą, ziemniakami i pomidorami. To może się bardzo różnić i istnieją nawet wersje białe lub zielone. Często podaje się go z kwaśną śmietaną na wierzchu, a czasem można go wykończyć dodatkiem jajka na twardo. Element buraków jest kluczowym składnikiem i zwykle pochodzi ze sfermentowanego soku z buraków, który nadaje zupie słynny kwaśny finisz.

Pirożki

To urocza świeża bułka w kształcie łódki, zwykle nadziewana ryżem, mięsem, cebulą i grzybami. Ta pikantna przekąska jest bardzo typowa zarówno na Ukrainie, jak iw Rosji i często jest sprzedawana na ulicznych straganach. Istnieje wiele regionalnych wariantów, z których wszystkie są zasadniczo takie same, od Bałkanów po Azję Środkową. W Wielkiej Brytanii są one bardzo podobne do kornwalijskiego ciasta pod względem sposobu ich wykonania i pikantnego nadzienia.

Szaszłyk

Co jest lepszego niż zapach grillowanego mięsa unoszący się nad ulicami? Słowo szaszłyk pochodzi z języka tureckiego, ale częściej kojarzone jest z językiem rosyjskim. Jest to proste, klasyczne danie mięsne, zwykle przyrządzane z jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny lub dziczyzny. Mięso jest zwykle marynowane w pomidorach, occie i cebuli, a następnie nadziewane na szaszłyki i pieczone na grillu lub konwencjonalnym grillu kuchennym. Sztuczka tego dania polega na tym, że mięso jest wciskane na szaszłyki z kombinacją cebuli, słodkiej papryki i grzybów.

Nadziewana kapusta

To zachwycające danie pojawia się w wielu odsłonach w całej Europie Wschodniej. Jest to zwykle robione ze sfermentowanych liści kiszonej kapusty i nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, warzywami, ryżem i przyprawami. Jest to bardzo typowe, że jest to podawane na weselach i innych uroczystościach. Często słyszy się, że jest najlepszy, gdy jest gotowany bardzo powoli przez maksymalnie 6 godzin, aby wszystkie wspaniałe smaki mogły się połączyć. To musi być jedno z najlepszych dań z kapusty, jakie możesz spróbować, dlatego jest wysoce zalecane podczas podróży po regionie.

Zupa Gulaszowa

Jedna z tych głównych zup, która nie jest zwykłą zupą! To bardzo sycący posiłek, ponieważ stanowi idealne połączenie wołowiny, cebuli, marchwi i dużej ilości słodkiej mielonej papryki. Kluczem do dobrego gulaszu, oprócz dobrej jakości wołowiny lub cielęciny, jest powolne gotowanie, aż mięso będzie bardzo miękkie. Najlepszym sposobem na zjedzenie tego klasycznego dania jest gotowanie na otwartym ogniu. To, jak wiele wspaniałych potraw z Europy Wschodniej, często podawane jest z kwaśną śmietaną i kromką świeżego białego chleba.