Jak gotować grzyby na płycie kuchennej

Teraz jest sezon na grzyby, więc udaj się na lokalny targ i zobacz, co jest w ofercie! Jeszcze lepiej jest wstawać bladym świtem i zbierać grzyby na polach iw lasach. Jest tak wiele pięknych odmian, od pospolitego grzyba guzikowego po bardziej ekstrawaganckie rodzaje, takie jak ostryga lub prawie koralowy grzyb Enoki. Kiedy więc zmęczysz się mięsem i warzywami, dlaczego nie odkryć tej fantastycznej areny doznań smakowych i wybrać danie z grzybami?

Przygotowanie pysznego grzybowego dania jest pod wieloma względami delikatną operacją, która przy odrobinie staranności i uwagi może podnieść przeciętny talerz jedzenia. Podobnie jak wiele produktów spożywczych, w tym świeże ryby, grzyby nie potrzebują dużo czasu na ugotowanie, ale przygotowanie wszystkiego w profesjonalny sposób to różnica między niezapomnianym posiłkiem a czymś, co jest po prostu znośne.

Oto nasze najważniejsze wskazówki, jak gotować i przygotowywać doskonałe dania z grzybów na płycie kuchennej!

Przygotowanie grzybów

Jedną z krytycznych kwestii do zapamiętania jest to, że dobrym pomysłem jest oczywiście oczyszczenie grzybów przed gotowaniem, aby uniknąć przedostania się brudu lub zanieczyszczeń do jedzenia. Jednak naprawdę ważne jest, cokolwiek robisz, aby uniknąć zbytniej wilgoci grzybów, ponieważ tak naprawdę chcemy zapobiec zbyt dużej ilości płynu na delikatnych etapach gotowania.

Szybkie płukanie w zimnej wodzie jest w porządku, ale pamiętaj, aby wysuszyć większość pozostałej wilgoci suchą szmatką lub rolką papieru kuchennego. Pamiętaj, że staramy się unikać zamoczenia i rozmoczenia grzybów.

Po wypłukaniu następnie, w zależności od wielkości i kształtu grzyba, pokrój go na pół lub w ćwiartki nożem do siekania. Ta instrukcja dotyczy gotowania bardziej standardowych grzybów, takich jak Guzik lub Cremini.

Klucz do brązowienia!

Teraz rozgrzej patelnię, wybierz żeliwną lub nieprzywierającą, dodaj trochę masła lub dobrej oliwy z oliwek, a następnie obsmaż grzyby z jednej strony. Oto klucz do wspaniałego grzyba, nie mieszaj ani nie ruszaj grzyba przez minutę lub dwie! Powodem tego jest to, że naprawdę dodaje dużo smaku, jeśli można przypalić na zewnątrz, co również zapewni wspaniały złocistobrązowy kolor. Idealnie patelnia powinna skwierczeć przez cały czas, aby była wystarczająco gorąca, aby większość płynu szybko odparowała, a grzyby mogły się zrumienić i skarmelizować do bogatej i delikatnej rozkoszy. Po kilku minutach i po ugotowaniu, w zależności od potrawy, możesz dodać trochę więcej masła lub kroplę białego wina, a nawet sherry, aby uzyskać dodatkowe bogactwo.

Grzybowe zakupy!

Różnorodność grzybów sezonowych jest obecnie naprawdę fantastyczna, ale o wiele łatwiej, jeśli mieszkasz w pobliżu dobrego targu owocowo-warzywnego. Tak więc, który typ kupić, naprawdę zależy od twoich celów kulinarnych i przepisów.

Standardem dla większości szefów kuchni jest pieczarka, ale może warto wykazać się kreatywnością i spróbować Shiitake w daniach inspirowanych kuchnią japońską, chińską lub koreańską. Boczniaki byłyby kolejną doskonałą propozycją do gotowania na kuchence. Dlaczego nie dodać tego rodzaju grzybów zamiast mięsa do posiłku, ponieważ mają one bardzo satysfakcjonujący i subtelny smak?

Ostatnie przemyślenia na temat grzybów

Zabawne w przypadku grzybów jest to, że tak, można je jeść na surowo, ale podczas gotowania powinny być ugotowane do końca, a jeśli zastosujesz się do naszych sugestii powyżej, uwolnij słodki ziemisty smak znany technicznie jako reakcja Maillarda!

Ten wpływ na nasz smak został zidentyfikowany przez Louisa Camille'a Maillarda w 1910 roku i obejmuje gorzki i karmelowy smak czekolady, prażonych orzechów i kawy!

Niezależnie od tego, czy chcesz zjeść grzyby na grzance, czy dodać je do naczynia żaroodpornego, jeśli zastosujesz się do wskazówek zawartych w naszym przewodniku, za każdym razem, gdy je ugotujesz, powinieneś spodziewać się soczystych, zarumienionych grzybów! Grzyby są magiczne, ponieważ mają niską zawartość tłuszczu i kalorii oraz zawierają niezbędne witaminy i minerały!