Jak gotować pory

Por jest tak niedocenianym warzywem w porównaniu z innymi, bardziej chwalonymi członkami rodziny, takimi jak cebula, czosnek, szalotka i szczypiorek. W jakiś sposób zasługuje na coś lepszego, naprawdę ma tak cudownie łagodny i słodki smak w porównaniu do standardowej cebuli. Tak, ten allium to coś więcej niż tylko zupa z pora! Możesz je grillować, a jeszcze lepiej na grillu, aby uzyskać pełniejszy smak i wspaniały wygląd.

Ponieważ por ma łagodniejszy smak, naprawdę warto go ugotować samodzielnie jako dodatek, ale marnuje się, jeśli jest użyty w bardzo ostrym daniu. Tej jesieni rozejrzyj się po lokalnym targu w poszukiwaniu najsmaczniejszych i najświeższych porów. Poniżej znajduje się nasz prosty przewodnik dotyczący przygotowywania i gotowania porów.

Najlepszy sposób na siekanie porów

Ta metoda jest przeznaczona do ogólnego przygotowania porów do risotto, zup, a nawet dań z makaronu. Oto najłatwiejsza metoda siekania porów.

Pierwszą rzeczą jest przecięcie porów wzdłuż na pół. Następnie dobrze jest uciąć górę i ogon, odcinając suchy lub żylasty koniec korzenia i przycinając tak daleko, jak zieleń jest nadal miękka i nie twarda.

Dobrą wskazówką jest to, że bardziej zielony, twardszy wierzch pora można zachować do przygotowania pysznego bulionu i ograniczyć całkowite marnowanie smaku. Jeśli nie masz teraz na to czasu, zawsze możesz odłożyć to na później.

Następnym krokiem jest posiekanie dwóch długości na cienkie półkoliste plastry. Jeśli odkryjesz brud lub ziemię wewnątrz pora, wepchnij całą zawartość do dużego durszlaka i płucz, aż usuniesz wszelkie naturalne zanieczyszczenia z procesu wzrostu. Proszę dobrze wypłukać je w zimnej wodzie, a następnie osuszyć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. To wszystko jest bardzo proste i teraz możesz ugotować świeże pory.

Gotowanie idealnego pora!

Do tej pory przygotowywaliśmy nasze pory krojąc je, płucząc w zimnej wodzie i osuszając, aby lepiej ugotowały się w wyższych temperaturach. Jednymi z najlepszych sposobów na uwolnienie wszystkich słodkich i pikantnych smaków porów jest pieczenie w piekarniku, grillowanie i smażenie na maśle. Sekretem idealnego pora jest posiekanie go zgodnie z metodą gotowania. Jeśli pieczesz je w piekarniku, zalecamy krojenie porów w nieco większe kawałki niż w przypadku smażenia lub smażenia.

Pieczone Pory

Pieczenie to zawsze świetny sposób na ugotowanie porów, ale upewnij się, że zostały odpowiednio przygotowane. Przede wszystkim potrzebujesz dobrej jakości brytfanny. Może to być klasyczna odmiana ze stali nierdzewnej lub naczynie ceramiczne. Następnie musisz posiekać je zgodnie z zaleceniami na obfite 1-calowe plastry, dobrze przyprawić, a następnie wrzucić pory do oliwy z oliwek. W konwencjonalnym piekarniku sugerujemy pieczenie ich przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Smażenie lub Grillowanie

Jeśli podsmażasz lub smażysz pory, drobniejsze pocięcie pozwoli na krótszy czas gotowania. Umieść drobno posiekane pory na dużej nieprzywierającej patelni lub patelni, dodaj dużą ilość oliwy z oliwek i gotuj, aż będą miękkie i miękkie. Aby uzyskać dodatkowe bogactwo, niektórzy szefowie kuchni lubią gotować pory na wysokiej jakości maśle, ponieważ daje to bardzo piękny, luksusowy smak.

Aby grillować w piekarniku, wystarczy przekroić pora wzdłuż, ułożyć go na blasze do pieczenia lub nieprzywierającej powierzchni, dobrze przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zalecane ustawienie to średnia temperatura i grillowanie, aż będą lekko zwęglone na zewnątrz i miękkie w środku. Oczywiście nie zapominaj, że w sezonie grillowym po prostu je pokrój, dopraw, a czeka Cię prawdziwa uczta!

Oprócz zupy porowo-ziemniaczanej…

Tak, istnieje cały kulinarny wszechświat poza odwiecznym klasykiem zupy z porów i ziemniaków. Dlaczego nie spróbować porów w risotto, na wierzchu quiche lub w klasycznym włoskim daniu z makaronem!