Jak gotować marchewki

Marchewka jest wspaniałym dodatkiem do wielu posiłków i można ją jeść na surowo, ale poniżej opiszemy, jak ugotować idealną marchewkę.

To bardzo wszechstronne warzywo korzeniowe ma zwykle kolor pomarańczowy, ale jeśli masz dobre słowo u lokalnych sprzedawców warzyw, możesz kupić odmiany białe, czerwone, czarne i żółte! Daucus carota, aby nadać mu właściwą łacińską nazwę, pochodzi z Europy i Azji.

Fantastycznie jest pomyśleć, że rocznie uprawia się ponad 40 milionów ton marchwi i rzepy, z czego prawie połowa pochodzi z Chin. Większość narodów ma swoje ulubione przepisy i metody wykorzystania marchwi w ogromnej różnorodności potraw. Niezależnie od tego, czy są podawane z kotletem wieprzowym, czy też smażone w woku, marchewka to świetny dodatek pożywnej pomarańczy do każdego talerza.

Gotowanie marchwi w 10 minut

Oto nasz przewodnik po gotowaniu marchwi w mniej niż 10 minut.

Po pierwsze, przygotujmy się i zasugerujmy, czego potrzebujesz, aby było to bezproblemowe i tak proste, jak to tylko możliwe.

Do gotowania marchwi potrzebne będą:

  • Obieraczka do warzyw
  • Deska do krojenia
  • Średniej wielkości garnek do gotowania
  • Ostry nóż do warzyw

Czy wiesz, że marchewki po ugotowaniu uwalniają więcej beta-karotenu. Według danych, spożywane na surowo tylko 3% beta-karotenu jest spożywane, ale do 39% po ugotowaniu i zmiksowaniu!

Tak więc, jeśli zebrałeś swoje produkty i czujesz się zorganizowany w kuchni, możesz zacząć. Najpierw chwyć obieraczkę i usuń marchewkę tylko z zewnątrz. Zachowaj obierki na kompost lub królika sąsiada, jeśli to możliwe! Po drugie, odmierz tyle wody, aby przykryła marchewki w garnku.

Siekać, gotować i mierzyć czas

Teraz zabawa polega na krojeniu marchewki na plasterki wielkości kęsa. Rozmiar zależy od osobistego gustu. Dla większości szefów kuchni najważniejszą rzeczą jest siekanie w normalnych rozmiarach, aby wszyscy gotowali z tą samą prędkością.

Doprowadź garnek do wrzenia i dodaj szczyptę soli. Następnie zsuń posiekane marchewki bezpośrednio z deski do krojenia do wrzącej wody. Czas jest teraz wszystkim, więc włącz minutnik w telefonie lub zegarze kuchennym i odczekaj 3 do 4 minut. Gotowanie z zamkniętą pokrywką jest trochę szybsze, a przez to bardziej wydajne, ale wielu z nas lubi widzieć, co się gotuje!

Dobra rada: po 2-3 minutach wbić widelec w jedną z gotujących się marchewek, pozwolić jej trochę ostygnąć i zobaczyć, jak miękka lub twarda jest. Zawsze pamiętaj, że zanim usiądziesz do jedzenia z przyjaciółmi lub rodziną, marchewki wciąż nieco miękną.

To oczywiste, ale naprawdę ważne jest, abyś upewnił się, że każdy posiłek, który podajesz, jest teraz gotowy do podania na talerz, ponieważ wtedy możemy zapewnić, że nasze marchewki będą podawane w najlepszy i najświeższy sposób. Wszystko, łącznie z gośćmi, powinno być gotowe do spożycia!

Oto lista kontrolna dotycząca gotowania:

  • Pokrój równe plastry
  • Zagotuj wodę i dodaj sól
  • Ustaw minutnik na 3-4 minuty
  • Sprawdź, czy jest delikatny
  • Odsącz nadmiar wody
  • Podawać i doprawić do smaku

Pieczone Marchewki

Cóż, to sezon na pieczone obiady, a marchewka może być absolutnie pyszna po upieczeniu. Najważniejszą rzeczą jest zapewnienie wystarczająco dużo czasu na upieczenie marchewki w piekarniku. Najlepszym sposobem jest pozostawienie marchewki na 30-40 minut w gorącym piekarniku, pamiętając o przewróceniu marchewki w połowie pieczenia, aby uniknąć przywarcia do blachy do pieczenia.

Najpierw upewnij się, że posiekasz je o wiele większe niż w przypadku gotowania lub blanszowania. Możesz, jeśli lubisz najpierw blanszować, ponieważ skróci to czas gotowania o około 10 minut. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że pokrojone marchewki są całkowicie pokryte olejem kuchennym i doprawione solą i pieprzem. Można je gotować razem z innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak rzepa i pasternak.

Odwróć marchewki dużą, długą drewnianą łyżką lub podobnym narzędziem i delikatnie obchodź się z marchewką.

Propozycje Gotowanej Marchewki

Oczywiście możesz dodać masło lub kroplę oliwy z oliwek pod koniec gotowania, jeśli chcesz dodać odrobinę luksusu do tego prostego warzywa korzeniowego. Dlaczego nie dodać gotowanej marchewki do zapiekanki lub naczynia żaroodpornego? Istnieje również wiele powodów, aby blanszować, co tak naprawdę oznacza gotowanie, aż zmięknie po mniej więcej 2 minutach.

Z blanszowaną, lub możemy powiedzieć gotowaną marchewką, możesz dodać ją do wielu różnych potraw. Możesz dodać je do zupy typu consommé lub do całej gamy dań jednogarnkowych, które można następnie ugotować w piekarniku. Czas uczcić ten pomarańczowy klejnot warzyw korzeniowych!