Jak gotować cebulę

Gdyby cebula była materiałem budowlanym, można by ją uznać za stalową konstrukcję, która trzyma wszystko razem. Cebula jest tak integralną częścią większości pikantnych potraw, że prawie zostaje przeoczona. Niezależnie od tego, czy są surowe jak w chrupiącej letniej sałatce, czy karmelizowane w cieście cebulowym, zasługują na naszą pełną troskę i uwagę. Spróbuj wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli, a nie warto o tym myśleć!

Rodzaje cebuli

Cebula jest najszerzej uprawiana ze wszystkich rodzajów czosnku. Jest starszym bratem szalotki, czosnku, pora, szalotki i szczypiorku. Najbardziej popularną cebulą do gotowania jest żółta lub brązowa cebula, która ma słodszy smak i jest uwielbiana przez wszystkich szefów kuchni, którzy lubią przyrządzać bogatą francuską zupę cebulową. W przypadku dań azjatyckich preferowanym czosnkiem jest czerwona lub fioletowa cebula, która nadaje przyjemny, ostry smak. Są również bardzo znaczącym dodatkiem do surowych sałatek i świetnie nadają się do grillowania. Biała cebula jest mniej powszechna, ale tradycyjnie stosowana w meksykańskich potrawach i staje się słodsza po smażeniu.

Kroki gotowania

Prawidłowe gotowanie cebuli ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku posiłku, jeśli cebula jest dobrze ugotowana, zawsze sprawia, że końcowy wynik jest znacznie smaczniejszy. Jednym z problemów, z jakimi boryka się większość początkujących szefów kuchni, jest to, że gdy postępujemy zgodnie z przepisem, może on brzmieć „gotować, aż będzie przezroczysty” lub „zmięknie”, a te terminy mogą być nieco mylące. Należy pamiętać, że istnieje pięć głównych etapów gotowania cebuli; zmiękczona, półprzezroczysta, złocista, brązowa i karmelizowana. Wszystkie te opisy oznaczają nieznaczne wydłużenie czasu i czasem dostosowanie temperatury gotowania.

Cebula jest wydajnie gotowana w oleju lub tłuszczu. Olej może być czymś bardzo neutralnym, jak olej słonecznikowy lub roślinny, ale gotowanie na oliwie z oliwek może dodać dodatkowy poziom smaku! Alternatywnie, w zależności od potrawy, z dobrym skutkiem można użyć tłuszczu z kaczki, masła lub ghee. Wielu szefów kuchni sugerowałoby, że szczypta soli pomaga wyciągnąć trochę płynu, dzięki czemu cebula może łatwiej się zrumienić.

Oto nasz przewodnik po gotowaniu cebuli i unikaniu kulinarnych błędów. Czasy gotowania są trudne, ponieważ zależy to w dużej mierze od ilości, rodzaju patelni i wyboru oleju lub tłuszczu. W tym sensie musisz mieć oko na proces gotowania i zobaczyć, co działa dla Ciebie, i spróbować zapamiętać to na następną przygodę gastronomiczną!

Najważniejsze jest to, że musisz pomyśleć o tym, jak brązowa ma być cebula i odpowiednio dostosować czas i temperaturę. Jeśli chcesz się skarmelizować, nie zawsze musisz mieszać, ponieważ chcesz, aby cebula tylko trochę się przypaliła na patelni, ale nie za dużo!

Instrukcje dotyczące etapów pocenia się do karmelizowanego gotowania cebuli:

  • Rozgrzej patelnię i dodaj olej lub masło, w zależności od potrawy. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Upewnij się, że wybrałeś wystarczająco dużą patelnię, aby ilość cebuli mogła pokryć całą powierzchnię i umożliwić łatwe mieszanie cebuli. Gotuj na średnim ogniu i dodaj tylko niewielką szczyptę soli.

  • Zeszklić cebulę. Oznacza to, co jest napisane na puszce! Pocenie się ma miejsce, gdy proces gotowania wyciąga wilgoć z cebuli i można dosłownie zobaczyć, jak błyszczą, jednocześnie zmniejszając masę. Ciepło musi być wystarczające, aby zredukować zawartość płynu, ale na tym etapie staraj się unikać brązowienia lub przypalania. Aby temu zapobiec, po prostu obserwuj temperaturę patelni.

  • Etap „przezroczysty”. To wtedy po pewnym czasie cebula zaczyna tracić swoją nieprzezroczystość i zaczyna stawać się przezroczysta. Nie zapomnij, aby wszystko się poruszało, delikatnie mieszając. Zobaczysz, że cebula nadal się zmniejsza i traci wilgoć.

  • Złota lub brązowa cebula. Jeśli będziesz kontynuować gotowanie w tej samej temperaturze, po mniej więcej minucie zobaczysz, jak cebula nabiera wspaniałego złotego koloru. Następnie, po dalszym mieszaniu i po kilku kolejnych minutach, w zależności od temperatury patelni, w końcu zmienią się w ładny słodki odcień brązu.

Karmelizować. Teraz, jeśli twój przepis wymaga karmelizowanej cebuli, to jeśli zmniejszysz ilość ruchu i pozwolisz cebuli lekko przylgnąć do dna, to powoli, przez okres 20 do 40 minut, skarmelizujesz cebulę. Sztuką jest, gdy masz brązową glazurę na dnie patelni, aby dodać trochę wina lub wody i usunąć glazurę, mieszając i tworząc ładne lepkie wykończenie. W zależności od pożądanego rezultatu możesz nawet powtórzyć ten proces i kontynuować, aż uzyskasz naprawdę ciemnobrązowy efekt. Pyszne!