Tradycyjne chińskie potrawy

Chińskie jedzenie można z łatwością znaleźć na całym świecie, ale fascynujące jest rozważenie długiej i wyjątkowej historii posiłków, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Oto niektóre z tradycyjnych potraw, których powinieneś spróbować, jeśli jesteś miłośnikiem chińskiego jedzenia.

Pierogi

Kluski są wszędzie w Chinach i zostały wynalezione przez Zhanga Zhongjinga w dynastii Han ponad 1800 lat temu. Podróżując po regionie, można zobaczyć, jak ważny jest kluski na parze i jak różni się od nadzienia wieprzowego, jagnięcego, kapusty, ryby i pora. Te pyszne małe opakowania sprawiają, że Chiński Nowy Rok jest wyjątkowym świętem. To sposób na pożegnanie starego roku i radosne powitanie nowego.

Od około 220 do 280 rne, w okresie Trzech Królestw, knedle zaczęły swoje niezwykłe panowanie jako wielki ambasador chińskiej kuchni. Pod względem folkloru kluska reprezentuje szczęście i ponowne połączenie rodziny.

Chiński makaron

Makaron jest synonimem kuchni chińskiej i azjatyckiej. Ta podstawa istnieje od około 4000 lat i została udokumentowana podczas dynastii Jin, Tang, Song i Yuan. To przecież kluczowy element życia kulinarnego regionu. W czasach dynastii Tang makaron był kojarzony z długim życiem, więc ludzie zaczęli jeść to cudownie innowacyjne jedzenie na urodziny. Makaron był robiony tak długo, jak to możliwe. Zwróć uwagę na regionalne odmiany, takie jak makaron Lanzhou, Pekin i Sichuan Dandan.

Suszony makaron, jaki znamy teraz, został po raz pierwszy wyprodukowany za panowania dynastii Yuan w latach 1271-1368 ne.

Dania Wontona

Styl Wonton to absolutna klasyka chińskiego designu, z bardzo cienkim kluskiem, który można ugotować w zupie. W rzeczywistości pierogi Wonton są tak delikatne, że mogą być prawie przezroczyste. Przez wieki były znane jako po prostu pierogi, ale w czasach dynastii Tang termin Wonton był używany do opisania tego wspaniałego tradycyjnego jedzenia. Później, w czasach dynastii Song, zwyczaj jedzenia wontonów podczas przesilenia zimowego stał się bardzo przyjemnym zwyczajem. Nadzienia mogą się różnić, ale powszechnie stosuje się wieprzowinę z grilla, ignam i mięso, wieprzowinę i krewetki oraz liczne regionalne smaki.

Sajgonki

Innym wspaniałym chińskim wynalazkiem kulinarnym są sajgonki, które według podręczników historii cieszyły się popularnością od czasów dynastii Jin w V wieku. Z relacji wynika, że ten pomysłowy sposób smażenia na głębokim tłuszczu pszennego wrapa tradycyjnie cieszył się wiosną, zwłaszcza podczas wycieczek na świeżym powietrzu. Później, za panowania dynastii Yuan, sajgonki stały się mieszanką wieprzowiny, kapusty i przypraw, które są znane i kochane na całym świecie. Zjedzenie tej przekąski w pierwszy dzień wiosny to wspaniały zwyczaj na powitanie nowej pory roku i pożegnanie z zimą.

Ciasteczka księżycowe

Te pyszne słodkości są tradycyjnie przyrządzane na Święto Środka Jesieni. Ten kaloryczny deser ma okrągły kształt i symbolizuje wszystkie rzeczy związane z jednością rodzinną. W starożytnym folklorze to ciasto jest ofiarą dla boga księżyca. Nadzienia mogą się różnić od pasty z czerwonej fasoli, mieszanki pięciu orzechów, pasty z nasion lotosu, suszonej śliwki i czarnego sezamu. Jeśli chcesz spróbować czegoś bardzo słodkiego, starożytnego i tradycyjnego, gorąco polecam ciasto księżycowe.