Dodaj ryż do garnka. Smażyć ryż przez 2-3 minuty, aż wszystkie ziarna będą dobrze obsypane masłem i zaczną tostować. 4 zwiększyć ciepło do wysokiej i dodać białe wino. Drewnianą łyżką energicznie wymieszać ryż. Gdy wino się zagotuje, zmniejsz temperaturę, aż wino delikatnie się ugotuje. Mieszaj prawie stale. Robisz to, aby poruszyć ryż, który uwalnia skrobię i tworzy kremowy sos, który chcesz w risotto. 5 gdy wino jest prawie ugotowane, pod żadnym pozorem nie należy pozwolić, aby ryż skwierczał na dnie garnka wlać dwie chochle gorącej mieszanki bulionu z wodą. Dobrze wymieszać, aby połączyć i dodać zdrową szczyptę soli. 6 mieszając prawie stale, pozwól temu płynowi zmniejszyć, aż prawie zniknie, a następnie dodaj kolejną chochlę bulionu. Kontynuuj to, aż sos pokryje tył łyżki. Posmakuj łyżki i sprawdź, czy risotto potrzebuje soli. Jeśli tak, dodaj niewielką szczyptę. To dużo ryżu risotto powinno potrzebować około 4-5 szklanek płynu ogółem (w tym wina), aby się połączyć, więc zacznij degustować ryż w 3. filiżance. Jeśli jest prawie tam firma w centrum, ale przezroczyste Na zewnątrz, i w pełni otoczony kremowym sosem dodać jeszcze jedną filiżankę bulionu, dobrze wymieszać i smak jeszcze raz na sól. (Jeśli nie, masz stary ryż i będziesz musiał iść jeszcze jedną filiżankę i niech gotować.) 7 Teraz dodać krewetki, pietruszka, i pozostała łyżka masła. Ciągle mieszaj, aż ostatni kubek bulionu zniknie o połowę: pamiętaj, że chcesz, aby to risotto było luźne i kremowe. Tuż przed podaniem dodaj skórkę z cytryny i podawaj od razu. Najlepiej podawać z miseczkami i łyżkami, a nie talerzami i widelcami.