8 zdrowych przepisów na wczesną zimę

Łatwo jest przesadzić o każdej porze roku, ale w sezonie zimowym ważne jest, aby potrawy były zróżnicowane i zdrowe dla Ciebie i całej rodziny. Zastanówmy się więc nad jedzeniem więcej wspaniałych warzyw i owoców niż zwiększeniem liczby pieczonych ziemniaków w tym sezonie! Prawda jest taka, że im bardziej urozmaicamy zimowe menu i ulepszamy nasze diety, tym lepiej się czujemy. Teraz, gdy dni stają się coraz krótsze, a ciepłe, słoneczne dni są coraz rzadsze, musimy dobrze się odżywiać i zwiększać ilość witamin i minerałów w naszych posiłkach. Jeśli jesteśmy rozsądni w naszym reżimie żywieniowym, nie ma rzeczywistej potrzeby suplementów z apteki.

Jarmuż jest teraz w sezonie i jest pełen składników odżywczych. Dodany do odpowiedniego dania może być pyszną opcją teraz, gdy sezon sałatkowy dobiega końca. Pory to kolejny świetny późnojesienny początek zimy, z którego powinniśmy korzystać częściej. Grzyby można teraz zbierać w lasach, ale jeśli nie masz pewności co do konkretnej odmiany, musisz je sprawdzić u lokalnego eksperta. Grzyby, podobnie jak biała i czarna trufla, zapewniają cudownie sezonowe smaki i często wymagają tylko najprostszych przepisów, aby się nimi cieszyć.

Kiedy nasze ciała zaczynają odczuwać zimno, nadszedł czas, aby zwiększyć ilość czosnku, imbiru, a nawet cebuli, aby pomóc naszemu organizmowi w walce ze zmianami pogody i skróceniem dnia. Mamy nadzieję, że nasze 8 zdrowych jesiennych przepisów przypadnie Ci do gustu i zainspirują Cię do jedzenia zdrowszych potraw w tym sezonie.