18 przepisów na czerwone potrawy

Czerwony to taki emocjonalny kolor; w połączeniu z pysznymi smakami może zapewnić wspaniałe doznania zmysłowe dla umysłu i ciała. Mówią, że niebieski jest świetnym bodźcem do kreatywności, zielony uspokaja, a żółty optymistycznie. Czerwień to pasja i udowodniono, że zwiększa apetyt, a nawet życie miłosne!

Więc jeśli chcesz rozgrzać zimową imprezę, zmienić kolację w środku tygodnia w coś romantycznego lub zadowolić miłośnika wszystkiego, co czerwone, mamy dla Ciebie kilka pomysłów.

Skromny pomidor może stworzyć tak wiele kolorowych czerwonych potraw. Pomidorowa bruschetta lub crostini sprawią, że na tej smakowitej przystawce na jeden kęs wyeksponuje się cały kolor. Salsa to kolejny sposób na podkreślenie wspaniałej, bogatej palety, jaką pomidory z odrobiną cebuli i limonki mogą zapewnić naszym głodnym gościom.

Czerwone jagody, takie jak żurawina, maliny lub truskawki, mogą zapewnić tak genialną gamę czerwieni. Jagody są nie tylko kolorowe, ale można je wykorzystać do serników, sorbetów i kompotów owocowych. Jeśli miałeś wystarczająco dużo szczęścia, aby tego gorącego lata wyhodować obfitość czerwonych owoców, możesz pomyśleć o zrobieniu przepysznego dżemu, który poprowadzi Cię przez zimę. Wspaniałą inwestycją w rodzinną kuchnię jest maszyna do lodów. To może pozwolić na wiele opcji czerwonej pustyni, wszystko, co musisz zrobić, to zebrać kilka kilogramów dojrzałych letnich jagód, a reszta zależy od ciebie.

Siła papryki jest zawsze warta rozważenia przy wszystkich rzeczach czerwonych. Świeże lub sproszkowane, wędzone lub słodkie to świetny sposób na dodanie koloru każdemu daniu. Skoro mowa o przyprawach, to nie zapomnijmy o czerwonym chilli, które podobnie jak papryka dodaje potrawie tak wiele. Zapoznaj się z poniższymi przepisami, a na pewno wkrótce pomalujesz kuchnię na czerwono.