20 przepisów na zimowe obiady, w których się zakochasz

Jesień i zima to zawsze szczególna pora roku i możemy uczcić zmianę pory roku, gotując potrawy, które delikatnie pożegnają lato. Jeśli spojrzeć na jesienny targ, istnieje wiele powodów, dla których niektórzy szefowie kuchni uważają ten czas za bardzo inspirujący czas na przygotowywanie posiłków. Sezonowe owoce i warzywa mogą sprawić, że nasze obiady będą wyjątkowe i odmienne od dań należących do innych pór roku.

To fantastyczny czas, aby wyciągnąć brytfannę lub gorący garnek i podać obiady, które rozgrzeją i zachwycą całą Twoją rodzinę i przyjaciół. Wspaniałą rzeczą w tego rodzaju gotowaniu jest to, że po zakończeniu głównych przygotowań powolne gotowanie oznacza, że możesz cieszyć się godziną lub dwiema wspanialszymi rzeczami w życiu! To świetny czas, aby wybrać dobre wino do zapiekanki z jagnięciny lub dziczyzny. Być może najlepiej nic nie robić, podnieść nogi i posłuchać inspirującej muzyki, zanim przybędą goście. Zalety jednogarnkowych cudownych posiłków są oczywiste i zawsze możesz udekorować je pietruszką, aby usunąć poczucie winy!

Nie zapominajmy o wspaniałej dyni, a jeśli chcesz odejść od naturalnej słodyczy, dodaj trochę indyjskich przypraw curry, aby uzyskać prawdziwie zimowe doznania smakowe. Kolor jest czymś prosto z Radżastanu, a połączenie odpowiednich przypraw może naprawdę zachwycić każdego gościa. Wielką zaletą gotowania dyniowego curry jest to, że można je ugotować dzień wcześniej, gdy smaki się rozwiną i wzmocnią smak. Letnie jedzenie może polegać na świeżości i natychmiastowości, ale możemy nie spieszyć się z tego rodzaju potrawami.

Dlaczego nie przyjrzeć się bliżej temu, co ma do zaoferowania rynek, czy to grzyby, jarmuż, pory, czy obfitość jabłek, zima to świetny czas na kolacje i gotowanie dla bliskich. Oto dwadzieścia przepisów na zimowe obiady, w których na pewno się zakochasz, więc wypróbuj je w nadchodzących tygodniach.