Jak ugotować kaczkę

Gotowanie kaczki to prawdziwa przyjemność, ale niektóre metody gotowania naprawdę pomagają wydobyć z tego doskonałego drobiu to, co najlepsze. Istnieje ogromna różnica zarówno w technice gotowania, jak i smakach związanych z udkiem i piersią kaczki. Kaczka ma wysoką zawartość tłuszczu, dlatego należy o tym pamiętać podczas przygotowywania, a także sprawdzić ilość mięsa dla grupy rodzinnej. Lepiej kupić 2 mniejsze kaczki i mieć trochę więcej, jeśli to możliwe.

Tak więc decydującą kwestią, jeśli chodzi o doskonałe gotowanie kaczki, jest rozróżnienie między dłuższym czasem gotowania udźca a szczególną uwagą wymaganą w przypadku znacznie krótszego czasu potrzebnego na mięso z piersi. Mięso powinno odchodzić od kości udowej po odpoczynku, a mięso z piersi powinno być lekko różowe w środku, aby uzyskać maksymalny smak.

Pieczona kaczka

Kluczem do doskonałej pieczonej kaczki jest uwolnienie jak największej ilości tłuszczu z kaczki, dzięki czemu mięso nie będzie tłuste. Najważniejszym szczegółem jest upewnienie się, że skóra kaczki jest nakłuta na całej powierzchni, aby umożliwić równomierne rozprowadzenie całego tłuszczu na blasze do pieczenia.

Metoda pieczenia:

Ta metoda opisana poniżej opiera się na dużej kaczce, która powinna nakarmić cztery osoby dorosłe.

  1. Ustaw temperaturę piekarnika na małym ogniu. Do pierwszego etapu pieczenia zalecamy temperaturę 120C. Pamiętaj, aby usunąć nadmiar tłuszczu z komory i odłożyć go na bok, jeśli chcesz użyć tłuszczu z kaczki do innych celów kulinarnych. Następnie ponacinaj skórę kaczki na krzyż, ale unikaj wcinania się głęboko w mięso. Użyj bardzo ostrego noża, a na końcu dobrze jest nakłuć kaczkę widelcem lub podobnym narzędziem.
  2. Natrzyj skórę solą morską i połóż kaczkę piersią do dołu na ruszcie nad blaszką do pieczenia. Kaczka będzie się dobrze i powoli gotować w temperaturze 120°C przez około 3 godziny. Polewaj i nakłuwaj podczas tego długiego okresu gotowania.
  3. Ostatnim etapem jest zwiększenie temperatury do 180°C i obrócenie kaczki na drugą stronę. Następnie może gotować w wyższej temperaturze przez ostatnie 30 minut, po czym należy odstawić na co najmniej 10 minut.

Stawy nóg powinny być teraz luźne, jeśli są dokładnie ugotowane.

  1. Przechylić, a następnie wlać nadmiar tłuszczu do odpowiedniego naczynia, najlepiej szklanego lub ceramicznego. Gdy ostygnie, można go przechowywać w lodówce, dopóki tłuszcz nie będzie potrzebny do gotowania.

Smażona Pierś Z Kaczki

  1. Skórę kaczki naciąć na krzyż i nakłuć, ale zawsze unikać nacinania zbyt głębokiego mięsa. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem i pozostaw mięso do temperatury pokojowej.
  2. Ułożyć na chłodnej patelni skórą do dołu, powoli doprowadzić do temperatury i rozpocząć smażenie. Kontynuuj gotowanie i wytapianie tłuszczu przez 6-7 minut. Trzymaj na dużym ogniu, aż skórka będzie złocistobrązowa i nie będzie już widocznego białego tłuszczu.

Odczekaj 10 minut, aby uzyskać pyszne, bogate i chrupiące wykończenie. Odlej nadmiar tłuszczu do szklanego lub ceramicznego pojemnika.

  1. Odwrócić pierś i smażyć od strony miąższu, aż mięso się zrumieni. Jednym z testów jest to, że mięso powinno być miękkie w dotyku i odskakiwać po szturchnięciu!
  2. Pozostaw mięso na co najmniej 10 minut, ponieważ w ten sposób będzie smakować znacznie lepiej i zmięknie. Smacznego!

To wszystko. Jeśli szukasz alternatywy dla kurczaka, pomyśl o kaczce na następny posiłek. Jesteśmy pewni, że ci się spodoba.