Jak upiec gęś

A teraz dobrze się zastanów! Tak, rymowany slang cockney dla „spójrz” pochodzi z faktu, że samce gęsi mają bardzo długie szyje. Inną cechą charakterystyczną jest to, że są to również drób o dość grubej kości i mają mniej mięsa niż indyk. Poza tym są fantastyczną sezonową ucztą, którą naprawdę warto ugotować w okresie świątecznym.

Najlepsze porady dotyczące zakupów

Radzimy kupować młodsze gęsi, ponieważ są one zwykle delikatniejsze i, jeśli to możliwe, wybierać ekologiczne gęsi z wolnego wybiegu. Jeśli gotujesz dla więcej niż 4 osób, kup dwa ptaki, ponieważ zagwarantuje to odpowiednią porcję dla każdego. Pamiętaj, że 9-funtowa gęś nakarmi około sześciu gości. Lub pozwól na około 1,5 funta na kolację. Spróbuj porozmawiać z lokalnym rzeźnikiem i zapytaj, jakie są jego zdaniem najlepsze przykłady zakupów.

Będziesz zaskoczony, jak otwarty może być rzeźnik, gdy zada mu kilka przemyślanych pytań na temat produktów sezonowych w sklepie. Przyjrzyj się uważnie ptakowi, sprawdź, czy nie ma ładnego białawego mięsa i unikaj posiniaczonego mięsa. Sezon na świeżą gęś trwa mniej więcej od września do stycznia, ale oczywiście mrożone gęsi można kupić przez cały rok.

Przygotowanie całej gęsi

  1. Zawsze sprawdzaj, co rzeźnik przygotował lub czego nie przygotował. Dość często znajdzie się torba zawierająca wszystkie podroby, które należy odłożyć na bok i zachować do przygotowania sosu lub innych zastosowań kulinarnych.
  2. Usuń duże części tłuszczu z wnętrza wnęki, ponieważ powinny one zostać wytopione do pieczenia i polewania gęsi. Jest całkiem prawdopodobne, że będzie wystarczająco dużo tłuszczu na pieczone ziemniaki. Aby stopić tłuszcz na delikatnym ogniu. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie wszystkich części gęsi, w tym szyi i żołądków, do przygotowania doskonałego bulionu lub sosu. Wątróbkę można usmażyć na patelni i jest pyszna jako przystawka do tostów.
  4. Skórę nakłuwamy ostrym nożem na całej powierzchni, aby podczas pieczenia skutecznie i łatwo uwalniał się tłuszcz.
  5. Praktyczną sugestią jest umieszczenie ptaka na ruszcie nad blaszaną tacą, aby pozwolić na dużą ilość cennego gęsiego tłuszczu, który stopi się podczas pieczenia. Warto zdać sobie sprawę z możliwości wykorzystania tego, co jest bardzo smacznym tłuszczem, do wielu różnych przepisów. Po prostu pozwól tłuszczowi spłynąć do tacy i zachowaj na później. Tłuszcz gęsi będzie przechowywany w lodówce do sześciu miesięcy, więc nie ma potrzeby go marnować!

Przeszklenie

Jedną z kwestii dotyczących dodatkowego smaku jest zrobienie glazury i polewanie gęsi przez cały czas gotowania. Sok pomarańczowy, miód i przyprawy mogą być użyte do polewy i sprawią, że wspaniałe danie stanie się posiłkiem wartym zapamiętania! Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy glazurowaniem, po prostu polej naturalnym tłuszczem ptaka, który już jest pełen wspaniałego smaku.

Robienie zapasów!

Podczas gdy twoja gęś się gotuje, może w pełni wykorzystasz wątrobę, serce, szyję i podroby do przygotowania bogatego bulionu do sosu? Tak więc najpierw usmaż cebulę, dodaj wszystkie resztki gęsi i delikatnie gotuj na wolnym ogniu przez godzinę lub dłużej. Dodaj zioła do smaku i dodaj kilka warzyw do tej mieszanki. Później można to wykorzystać do zagęszczenia i zrobienia sosu o wiele lepszego niż wszystko, co możemy kupić w supermarkecie.

Najlepsza pieczona gęś

Dobrze jest zrozumieć, że bez względu na to, co robisz, upewnienie się, że udka gęsi są tak delikatne jak mięso z piersi, jest sporym osiągnięciem. Na szczęście, ponieważ gęś ma tak dobrą warstwę tłuszczu, mięso z piersi nie ma tendencji do wysychania podczas pieczenia nóg.

Dopuszczalne jest podanie gęsi lekko różowej w przeciwieństwie do indyka i kurczaka.

Kroki pieczenia

  1. Faszerować gęś mieszanką pomarańczy, cebuli i liścia laurowego. Dzięki temu mięso będzie miało wspaniały aromatyczny smak. Natrzeć i pokryć ptaka olejem i dobrze doprawić solą i czarnym pieprzem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C, a następnie umieść przygotowaną gęś na ruszcie do pieczenia i tacy ociekowej, aby zebrać cały fantastyczny gęsi tłuszcz. Nie zapominaj, że nakłucie skóry na całym ciele pomoże wytopić tłuszcz z ptaka. Przykryj gęś srebrną folią i upewnij się, że jest całkowicie przykryta, aby nie wyschła. Odczekaj co najmniej półtorej godziny, ale pamiętaj, aby posmarować ptaka glazurą lub tłuszczem z tacy. W tym czasie posmaruj gęś co najmniej dwa razy, aby uzyskać wspaniały złoty kolor.
  3. Sprawdź mięso, nakłuwając je widelcem i sprawdzając, czy soki z mięsa są klarowne. Kiedy to robisz, upewnij się, że masz rękawice kuchenne. Jeśli czas gotowania jest zadowalający, wyjmij z piekarnika i odlej tłuszcz do odpowiedniej wielkości miski. Następnie ponownie włóż gęś bez przykrycia do piekarnika na 15-20 minut, aby uzyskać ciepłą, złocistobrązową skórkę. Gdy kolor będzie zadowalający, wyjmij go z piekarnika i odstaw na około 15 minut.
  4. Najlepszym sposobem na pokrojenie mięsa jest najpierw usunięcie nóg, a następnie odcięcie mięsa z piersi. Rzeźbić i podawać.

Nigdy nie zapominaj, jak wspaniałe są pieczone ziemniaki gotowane na gęsim tłuszczu, więc nigdy nie musisz marnować tego pysznego elementu gęsiny!