Sambar
Need a bezglutenowe i wegańskie przystawki? Sambar może być super przepis do wypróbowania. Jedna porcja zawiera 263 kalorie, 14g białka, oraz 4G tłuszczu. Ten przepis służy 4 i kosztuje 86 centów za porcję. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Jeśli masz pomidor, groszek, miąższ tamaryndowca i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Z łyżeczką wynik 87%, to danie jest niesamowite. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Menthi Kura Sambar-Vendhaya Keerai Sambar - Methi Opuszcza Sambar, Vankaya Sambar-Kathirikai Sambar-Południowoindyjski Brinjal Sambar, oraz Palakura Sambar-szpinak Sambar-jak zrobić Keerai Sambar.
Instrukcje
W rondlu z 2 szklankami wody umieścić żółty groszek i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średnio-niskie, i gotować do miękkości, o 15 protokół. W innym rondlu wymieszaj miąższ tamaryndowca wymieszaj z 1/2 szklanki wody, aby uzyskać wodnisty sok. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
Dodaj paprykę i pomidora do soku z tamaryndowca i nadal gotuj, aż warzywa będą miękkie, a płyn zmniejszy się do prawie połowy.
W międzyczasie zmiel nasiona kolendry, żółtą soczewicę, kokos i chili na pastę za pomocą moździerza i tłuczka lub robota kuchennego.
Dodaj tę pastę do sosu tamaryndowego, a następnie wymieszaj z żółtą soczewicą, aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Doprowadzić do wrzenia jeszcze raz, a następnie zdjąć z ognia i odstawić.
Rozgrzać olej na małej patelni na średnim ogniu i dodać nasiona gorczycy, nasiona kminku i proszek asafoetida. Gdy nasiona gorczycy zaczną się rozpylać, a mieszanina będzie pachnąca, zdejmij z ognia i wymieszaj z sambar.