Co warto ugotować w lutym?

Wielkie pytanie brzmi: gdzie i jak styczeń zniknął w takim pośpiechu! Czas leci i dlatego musimy starać się dążyć do jakości w naszym życiu tam, gdzie to możliwe. Oznacza to, że dla nas wszystkich w Fooddiez naszym kulinarnym celem jest spowolnienie tempa i dodanie odrobiny je ne sais pas do potraw, które gotujemy dla naszych przyjaciół i rodzin!

Oczywiste jest, że możemy podzielić świat jedzenia na szybkie i wolne, fast foody z głównych ulic mogą być smaczne, ale nie są dla nas najzdrowsze. Wspaniale jest więc spróbować trochę zwolnić i zastanowić się nad nowymi i wymagającymi profilami smakowymi! Jedną ze wspaniałych rzeczy do gotowania o tej porze roku są zimowe warzywa, więc spójrz na niektóre z naszych inspirujących sposobów na gotowanie z warzywami w lutym!

Brokuły Twój czas jest teraz!

Brokuły to doskonałe zimowe warzywo, często opisywane jako „cudowne jedzenie” ze względu na jego doskonały profil odżywczy i przeciwutleniający. Świetnym podejściem do frontu brokułów jest zrobienie surowej sałatki z tą zdrowotną bombą zieleni! Najważniejsze jest, aby użyć ostrego noża i drobno pokroić na kawałki wielkości kęsa. Jeśli jest za duży, nie będzie dobrze się z nim żuć. Świetnym kontrastem smakowym jest opiekanie garści nasion słonecznika i dodawanie tego do sałatki!

Oto wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić doskonałą i inną zimową sałatkę z brokułów:

  • 1 cały świeży brokuł
  • Drobno posiekana cebula
  • Prażone ziarna słonecznika
  • Parmigiano - grubo starte
  • Domowy sos winegret

Tak więc w dużej rustykalnej misce po prostu wymieszaj drobne kawałki brokułów z cebulą, prażonymi nasionami słonecznika, a następnie polej bogatym sosem do wyboru. Sos można przygotować z oliwy z oliwek i białego octu winnego, a do potrawy dodać trochę drobno posiekanego czosnku! Na koniec zetrzyj trochę Parmigiano i posyp wierzch, aby dodać nieco głębi tej dzikiej chrupiącej sałatce!

Kapusta jest królem

Kolejną świetną propozycją na luty jest wykorzystanie kapusty na różne sposoby. Na szczęście czasy przegotowanej kapusty jako podstawowego dodatku do mięsa i ziemniaków już dawno minęły! Biała, włoska i czerwona kapusta mogą dodać wspaniałe smaki i konsystencje do twojego lutowego repertuaru.

Ta propozycja to chrupiące, wegańskie niebo! Białą kapustę, marchewkę, cebulę, kaszę bulgur ścieramy na grubej tarce i do dekoracji dodajemy świeżą kolendrę. Skrop odrobiną oliwy z oliwek i dopraw! To doskonały lekki dodatek lub główny posiłek pełen zdrowych rzeczy. Fajną odmianą może być dodanie brązowej soczewicy lub innego rodzaju ziarna, takiego jak kuskus.

Steki z Kalafiora

Świetnym i innowacyjnym sposobem wykorzystania kalafiora w tym sezonie jest zrobienie steków z kalafiora. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać dobrej wielkości, jędrny i świeży kalafior, a następnie za pomocą porządnego noża szefa kuchni pokroić go na plastry o grubości 1 cala.

Następnie posmaruj steki oliwą z oliwek, a następnie delikatnie ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura jest kluczowa, ponieważ chcemy, aby kalafior był ładnie złocisty i miękki w środku. Najlepszym ustawieniem byłoby około 225 stopni i pieczenie w górnej połowie piekarnika przez około 20 do 25 minut.

Steki z kalafiora mogą być podawane na łożu z brązowego ryżu i pyszne z łyżką hummusu lub zwykłej tahini. Alternatywnie można to podać z dressingiem jogurtowym. Pyszne!