Pulique (kurczak w gwatemalskim sosie Pulique)
Pulique (kurczak w gwatemalskim sosie Pulique) może być tylko głównym daniem, którego szukasz. Ten przepis służy 6. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis ma 436 kalorii, 21g białka, oraz 24g tłuszczu na porcję. Na 3,37 zł za porcję, ten przepis okładki 34% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Mieszanka pomidorów, pieprzu, epazote i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 45 minut. Ogólnie ten przepis zarabia całkiem dobry spoonacular wynik 72%. Spróbuj Kreol Gwatemalski Sos Pomidorowy Kurczak, Tamales gwatemalskie z sosem Romesco, oraz Gwatemalski Gulasz Z Kurczaka dla podobnych receptur.
Instrukcje
Do dużego garnka włożyć udka z kurczaka, cukinię, ziemniaki, marchew, rosół z kurczaka i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień,i gotować na wolnym ogniu, aż kurczak nie jest już różowy i warzywa są miękkie, o 20 protokół.
Wyjąć kurczaka i warzywa z garnka, rezerwując bulion i odstawić.
Wymieszać masę harina z wodą w małej misce i odstawić, aż mąka kukurydziana wchłonie wodę i zrobi giętkie ciasto, o 10 protokół. Formować masę ciasta do 2 cala kulki.
Umieść kulkę ciasta, pomidory, pomidory, czosnek, cebula, papryka guajillo, laska cynamonu, nasiona kminku, goździki, ziarna pieprzu, epazot, i nasiona achiote do bulionu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, o 20 protokół.
Wyrzuć laskę cynamonu i usuń warzywa i kulkę ciasta z bulionu za pomocą Sitka.
Umieść je w blenderze i w razie potrzeby pracując partiami, zmiksuj składniki, aż w większości będą gładkie. Odcedzić sos i odstawić na bok. Zachować około 1/2 szklanki bulionu.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku na średnim ogniu i powoli wlej sos do gorącego oleju, pozwalając mu smażyć i bąbelkować, aż zacznie zmieniać kolor, około 3 minut.
Do sosu dodać kurczaka, cukinię, ziemniaki i marchew, wlać ok. 1/2 szklanki bulionu z kurczaka i wymieszać. Doprawić solą do smaku i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, aby wymieszać smaki.