Pokarmy nawilżające do letniej diety

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z niebezpieczeństw związanych z odwodnieniem na słońcu. Latem, kiedy lubimy przebywać poza domem, ważne jest, abyśmy zawsze o tym pamiętali.

Jak włączyć nawadniające pokarmy do letniej diety.

Pojawiają się wczesne oznaki odwodnienia, takie jak suchość w ustach i zmęczenie, i chociaż nie wydają się one zbyt poważne, sytuacja może się łatwo pogorszyć. Gdy staniesz się bardziej odwodniony, prawdopodobnie zaczniesz cierpieć z powodu:

  • Ból głowy
  • Zawroty głowy lub oszołomienie
  • Senność
  • Zmniejszenie oddawania moczu
  • Ciemnożółty lub bursztynowy mocz
  • Zmniejszona elastyczność skóry
  • Suchość w ustach i błonach śluzowych (warg, dziąseł, nozdrzy)
  • Niskie ciśnienie krwi

Im poważniejsze staje się odwodnienie, tym najpoważniejsza szkoda dla twojego ciała. W skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do długotrwałego uszkodzenia narządów.

Większość naszego nawodnienia, około 80%, pochodzi z tego, co pijemy. Dlatego ważne jest, aby pić wodę na słońcu. Ilość wody, jakiej potrzebuje dana osoba, zależy w pewnym stopniu od takich czynników, jak waga i wiek. Niektórzy szacują, że osoba dorosła w wieku poniżej 65 lat potrzebuje 30 ml płynu na kilogram wagi.

Jednak oprócz picia otrzymujemy 20% nawodnienia z pokarmów, które spożywamy. Latem dostępnych jest wiele świeżych owoców i warzyw o bardzo wysokiej zawartości wody. Ponadto są pyszne. Dlatego rozsądne wydaje się wspomaganie nawodnienia poprzez spożywanie tych pokarmów.

Oto kilka pomysłów na włączenie nawadniających pokarmów do letniej diety:

Arbuz

Arbuz to aż 92% wody! Ponadto jest pełen witamin A, C i B6, a także potasu. Badania wykazały, że arbuz może również zawierać do jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia (RDI) witaminy C. Dlatego jedzenie arbuza może zapewnić wiele korzyści oprócz nawodnienia, takich jak pomoc w naprawie i utrzymaniu mięśni i kości.

Arbuza można wykorzystać w sałatce z miętowego melonu, słodkich i słonych sałatkach lub zjeść razem z grillowanym kurczakiem, serem feta, a nawet octem balsamicznym. Innymi słowy, opcji jest mnóstwo.

Gotowana Cukinia

Nawet po ugotowaniu cukinia zawiera do 95% wody. Spożywanie go dostarcza witaminy A i C, a także potas, magnez i przeciwutleniacze. Istnieją badania, które wykazały, że gotowana cukinia zawiera więcej witaminy A niż surowa, dostarczając prawie 40% RDI. Oznacza to, że może pomóc poprawić wzrok i układ odpornościowy.

Istnieje wiele potraw, do których można dodać cukinię, w tym makarony i grillowane kababy.

Brzoskwinie

Brzoskwinie zawierają aż 89% wody i są pełne witamin, takich jak A, C i E, a także potasu, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że większość brzoskwiń zawiera około 17% RDI witaminy C. Oznacza to, że brzoskwinie mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych, takich jak lepsze trawienie, układ odpornościowy i skóra.

Oprócz jedzenia brzoskwiń można je grillować, używać do sałatek i nie tylko.

Surowy Szpinak

Szpinak to niesamowite 91-93% wody i zawiera witaminy A, C i K, a także żelazo, wapń, kwas foliowy/foliowy i błonnik. W rzeczywistości szpinak jest mniej więcej jedną czwartą rozpuszczalnego błonnika i jest bogaty w błonnik nierozpuszczalny, który przechodzi przez organizm w dużej mierze nienaruszony. Oznacza to, że szpinak może poprawić zdrowie jelit, trawienie i ciśnienie krwi.

Istnieje wiele sposobów jedzenia szpinaku, a niektórzy po prostu zastępują go sałatą w kanapkach, sałatkach i tak dalej.

jogurt

Zwykły jogurt z mleka pełnego zawiera do 88% wody. Ponadto jest doskonałym źródłem białka, probiotyków, wapnia i fosforu. Kiedy jesz jogurt zawierający aktywne kultury, jest to w rzeczywistości jedno z najlepszych źródeł probiotyków. Oznacza to, że może poprawić zdrowie jelit, a także kości i ciśnienie krwi.

Jogurt można spożywać na wiele sposobów. Możesz go zjeść na śniadanie z jagodami i muesli. Możesz też zrobić lody lodowe z mrożonego jogurtu, łącząc je z ulubionymi owocami.

Alternatywy dla wody

Jak wspomniano, nawet jeśli zjesz wszystkie powyższe produkty, nadal będą one stanowić tylko około 20% wymaganego nawodnienia. Jeśli jednak nie lubisz wody, istnieje wiele zdrowych alternatyw.

Na przykład, możesz wziąć prawie każdy świeży owoc i pokroić go, zmiażdżyć lub wycisnąć przed dodaniem wody. Możesz nawet dodać zioła, takie jak mięta i bazylia, aby uzyskać dodatkowy smak. Należy unikać wszystkiego, co ma działanie moczopędne, ponieważ po prostu przyspieszy to odwodnienie.

Najlepszą rzeczą jest noszenie przy sobie drinka przez cały czas, ale aby życie było przyjemniejsze dzięki niektórym wymienionym powyżej produktom. W ten sposób możesz zachować zdrowe nawodnienie w miesiącach letnich, ciesząc się wspaniałym słońcem.