Krewetki Kokosowe Z Sosem Maczanym
Jeśli masz około 1 godziny i 15 minut do spędzenia w kuchni, krewetki kokosowe z sosem zanurzeniowym mogą być niesamowitym przepisem bez nabiału i pescatarian, który warto wypróbować. Ten przepis służy 5 osobom. Jedna porcja zawiera 401 kalorii, 30 g białka i 15 g tłuszczu. Za 3,34 USD za porcję ten przepis pokrywa 13% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobi go jeszcze raz. Jeżeli macie pod ręką konfiturę morelową, ostrą musztardę brązową, papryczkę jalapeno i kilka innych składników, to dasz radę. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Świetnie sprawdza się jako dość drogie danie główne. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 45%, to danie jest solidne. Krewetki kokosowe z sosem do maczania, krewetki kokosowe z sosem do maczania i krewetki kokosowe z sosem do maczania mango są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Umieść 2 łyżki mleka kokosowego w małej misce; przykryć i przechowywać w lodówce. W dużej, zamykanej plastikowej torbie połącz jalapeno, kolendrę i pozostałe mleko kokosowe. Obierz i usuń krewetki, pozostawiając ogony.
Dodaj do torby; uszczelnić i obrócić do płaszcza. Schłodzić przez 1 godzinę.
Umieść mąkę w płytkiej misce. W drugiej misce lekko ubij białka. W trzeciej misce wymieszaj bułkę tartą i kokos.
Odcedzić i wyrzucić marynatę. Zanurzaj krewetki w mące i białkach jaj, a następnie obtaczaj w mieszance okruchów.
Umieścić na blasze do pieczenia pokrytej sprayem kuchennym.
Piec w temperaturze 400° przez 7-9 minut z każdej strony lub do momentu lekkiego zarumienienia. W międzyczasie, do maczania sosu, do zarezerwowanego mleka kokosowego dodaj konfitury i musztardę.
Polecane wino: Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio
Krewetki doskonale komponują się z Sauvignon Blanc, Riesling i Pinot Grigio. Te rześkie białe wina dobrze komponują się z krewetkami przygotowywanymi na różne sposoby, czy to grillowanymi, smażonymi, czy w sosie czosnkowym. Brancaia Chianti Classico Riserva z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 38 dolarów za butelkę.
Brancaia Chianti Classico Riserva
Chianti Classico Riserva charakteryzuje się aromatami tropikalnych i czarnych owoców, z nutami orzechów i migdałów na podniebieniu. Wino to, produkowane z najlepszych winogron Sangiovese z dwóch naszych winnic, Brancaia Estate i Poppi Vineyard, ma gęstą, rubinowoczerwoną barwę i długi, aromatyczny finisz. Mieszanka: 80% Sangiovese, 20% Merlot