Co jest lepszego niż naprawdę mocna żółta tarta cytrynowa po ciemnym pikantnym posiłku?
Wielu znakomitych szefów kuchni będzie dążyć do wyboru swojego menu na podstawie preferencji kolorystycznych. Żółty może pochodzić z wielu źródeł i wahać się od pikantnego indyjskiego dal po grillowaną zupę z kukurydzy cukrowej. Jeśli jednak zdecydujesz się użyć koloru żółtego do gotowania, z pewnością doda to smaku Twojemu jedzeniu. W naturze widzimy żółty reprezentowany jako jesienne liście, które opowiadają historie o przemijającym czasie. Żółte kwiaty lata przyciągają pszczoły i oferują nam cykl życia poprzez magię zapylania.
Rzeczywisty kolor jest obecny dzięki naturalnym pigmentom zwanym karotenoidami, które nadają gamę kolorów całej gamie flory i fauny. Żółtko jajka to jedno z najwspanialszych źródeł składników odżywczych, a jego wspaniały kolor zawsze cieszy oko.
W starożytnym świecie kolor żółty był używany od ochrów sztuki jaskiniowej Lascaux po przedstawienie złota w sztuce Egipcjan. Żółty to wspaniały i mocny kolor, o którym warto pomyśleć podczas pieczenia ciasta lub gotowania curry z kurkumą. Tutaj przedstawiamy 10 najlepszych pomysłów na żółte potrawy, którymi możesz się cieszyć!