Wybór idealnej dyni
Najlepszą radą, jaką możemy zaoferować, jest myślenie o dyni jak o arbuzie. Kiedy jesteś na lokalnym targu lub w sklepie i chcesz wybrać idealną dynię do pieczenia, dobrze się przyjrzyj, zapukaj i posłuchaj! Jeśli ta piękna zimowa dynia ma ładny, jasnopomarańczowy kolor, to dobry początek. Jeśli natomiast ma brązowe plamy lub jest przebarwiony, to przejdź dalej i wybierz inny!
Kiedy możesz poczuć, czy jest ładne i solidne, a pukanie wydaje ciężki i pusty dźwięk, to jesteś na dobrej drodze. Po wybraniu idealnego okazu nadszedł czas na oczyszczenie i przygotowanie pysznego ciasta!
Myć czy nie myć?
Wiele osób zastanawia się, czy należy umyć zewnętrzną skórkę dyni przed rozpoczęciem krojenia i podjąć niezbędne kroki przed pieczeniem. Prosta odpowiedź na to ulubione pytanie brzmi: tak!
Ponieważ zmycie starannie wybranej dyni zajmie tylko kilka chwil, robienie tego ma sens. To naprawdę tylko kwestia higieny i unikania brudu lub zanieczyszczeń dostających się do tego naczynia podczas odcinania miękkiego pomarańczowego miąższu. Prawda jest taka, że tak łatwo się go myje i pozwala uniknąć obaw o niepożądane bakterie lub zanieczyszczenia oraz odbierać przyjemność z jedzenia tego smakowitego przysmaku.
Dynia podróżowała z farmy na rynek i miała kontakt z różnymi nieczystymi powierzchniami, dlatego radzimy zawsze ją szybko umyć!
Metody prania
Przede wszystkim zależy to od stanu dyni i stopnia jej zabrudzenia. Na początek potrzebujesz gąbki lub szmatki.
Następnie, a decyzja należy do Ciebie, możesz użyć niewielkiej ilości detergentu, a następnie użyć czystej, ciepłej wody. Jednym z pomysłów jest użycie małej szczotki do mycia, a następnie umieszczenie całej dyni w zlewie, co pozwoli uniknąć bałaganu. Oczywiście ma to również tę zaletę, że rzecz nie stacza się z twoich blatów!
Dynia - wewnętrzna historia!
Będziesz potrzebować:
- Ząbkowany nóż lub nóż do rzeźbienia
- Łyżka do lodów lub mała chochla
Teraz, po starannym wybraniu i umyciu dyni, czas przejść do sedna sprawy! Na tym etapie niezbędne jest posiadanie odpowiedniego sprzętu. Jednym z najlepszych noży do rozpoczęcia pracy jest ząbkowany nóż, dzięki któremu można szybko przeciąć twardą zewnętrzną część dyni.
Przetnij to na pół
Po wykonaniu nacięcia sugerujemy przecięcie dyni na pół, a następnie rozpoczęcie zbierania wszystkich nasion i nitkowatych kawałków. Idealnie byłoby użyć gałki do lodów, małej chochli lub nawet prostej łyżki, aby usunąć wszystkie wnętrzności dyni.
Jeśli masz dzieci, może być jeszcze fajniej pozwolić im włożyć ręce i zgarnąć to bez używania zbędnych przyborów. Większość dzieci naprawdę lubi cały proces przygotowywania takiej dyni i jest to naprawdę przyjemna czynność w domu lub poza nim.
Zanim skończysz, sprawdź, czy dynia w środku jest całkowicie pozbawiona pestek i wygląda gładko.
Pieczone Pestki Dyni
Na koniec baw się dobrze i nie zapomnij, jeśli lubisz pestki dyni, zachowaj je do pieczenia, dodaj trochę soli i masz pyszną i pożywną przekąskę. Tak, będziesz musiał lepić sobie ręce, ale jesteśmy pewni, że twoje dzieci będą się dobrze bawić pomagając w tym ostatnim zadaniu!