11 przepisów na łososia, które rozpływają się w ustach

Łosoś jest jedną z najbardziej cenionych ryb, ponieważ można go jeść i przygotowywać na wiele sposobów. Jest to tłusta ryba, która zawiera wszystkie ważne kwasy tłuszczowe omega-3 i jest bogata w białko i witaminę D. Ma piękny kolor od pomarańczowego do czerwonego i po ugotowaniu wytwarza wspaniały, łuszczący się, soczysty miąższ. Kuchnia sushi w Japonii i Azji jest w dużej mierze uzależniona od dobrej jakości łososia, a światowy popyt jest wyjątkowo wysoki.

Łosoś jest związany z folklorem i poezją w mitologii celtyckiej, ponieważ ryba jest często postrzegana jako mądra i występuje jako stworzenie zwane „łososiem wiedzy” w irlandzkich opowieściach.

Jeśli masz szczęście i masz szansę łowić łososie w Szkocji, możesz zostać zachęcony do powrotu ryb do rzeki, ponieważ utrzymanie ich liczebności na rozsądnym poziomie jest bardzo ważne.

Oczywiście jakość łososia naprawdę może być różna, najlepszy i najdroższy jest łosoś dziki, a najczęściej spotykany jest łosoś z puszki. Wspaniałą rzeczą w gotowaniu z łososiem jest to, że istnieją przepisy i metody, które zaspokoją większość gustów.

Jedno jest prawdą, że jest to taka rozkosz dla kubków smakowych, że najlepiej jeść drogiego wędzonego łososia bez zbyt wielu zakłóceń, poza tym, że przeszkadza w tym wyciskanie cytryny. W przypadku placka rybnego zalecamy, aby nawet mrożony nadal dobrze smakował. Jeśli chcesz spróbować sushi w domu, przygotuj się na zapłacenie za jakość, ponieważ chcesz, aby było bardzo świeże i dobrze zaopatrzone.

Mamy nadzieję, że spodobają Ci się nasze różnorodne przepisy na łososia i będziesz celebrować tę cudownie smaczną i piękną rybę.