Jak karmelizować cebulę

Cebula jest doskonałym składnikiem wielu potraw i można ją przygotować na wiele wspaniałych sposobów. Karmelizacja cebuli to jedna z umiejętności kulinarnych, którą należy opanować, ponieważ produkt jest tak wszechstronny; z jednej strony zapewnia smak, który jest niezbędny w wykwintnej kuchni, a z drugiej jest czymś, co możemy po prostu dodać do hot doga!

Zacznijmy więc od początku i zrozummy, co rozumiemy przez karmelizowaną cebulę. Najważniejsze jest to, że cebula zawiera pewną ilość cukru, a karmel powstaje z gotowania cukru. Prawidłowo ugotowana cebula karmelizuje się i zmienia się ze zwykłej smażonej w zupełnie nowe doznanie smakowe.

Dla wielu z nas ten smak jest niezapomnianym przeżyciem. Po wypróbowaniu większość zgodzi się, że jest to coś boskiego. Niezależnie od tego, czy poznałeś karmelizowaną cebulę podczas romantycznych zagranicznych wakacji, czy po prostu lokalną furgonetkę z hot-dogami, smak jest czystą rozkoszą. Ten przewodnik krok po kroku pomoże Ci ugotować idealną karmelizowaną cebulę za każdym razem!

Poznaj swoją cebulę

Zacznijmy od tego, jakiej cebuli użyć do tego klasycznego dania. Wspaniałą rzeczą w gotowaniu jest to, że działa ze wszystkimi rodzajami cebuli. Biała cebula, czerwona cebula i szalotka doskonale nadają się do tej powolnej metody gotowania. Jednak, podobnie jak w przypadku wszystkiego w dzisiejszym świecie kulinarnym, eksperci mają swoje zdanie i panuje powszechna zgoda co do tego, że żółta cebula (zwana także cebulą brązową) z wysoką zawartością siarki jest najlepsza. Dla większości z nas prawdopodobnie oznacza to, że standardowa cebula, którą gotujesz, jest w rzeczywistości najlepsza.

Najważniejsze cięcie!

Oczywiście istnieje dobry i zły sposób krojenia cebuli w tym procesie. Najskuteczniejszym sposobem jest krojenie cebuli wzdłuż od korzenia do czubka. Profesjonalna wskazówka to obranie cebuli, pocięcie jej na pół, ale pozostawienie nieobciętego korzenia, aby trzymało cebulę razem, a wtedy możesz szybciej kroić długie plasterki bez spadania niczego na deskę do krojenia! Po zrobieniu wszystkich plasterków w cebuli możesz odciąć koniec i voila, jesteś prawie gotowy do gotowania! Podstawową ideą jest to, że ponieważ zamierzasz gotować cebulę przez dłuższy czas, nie powinna ona być zbyt drobno posiekana, ponieważ stracisz cały kształt i konsystencję potrawy.

Olej lub masło

Jest to kwestia osobistego gustu, ale wielu szefów kuchni woli używać oliwy z oliwek, a następnie dodawać masło. Jednym z powodów, dla których nie należy po prostu używać masła, jest to, że ma niższą temperaturę dymienia i może samo palić się. Jeśli musisz wybierać, zalecamy użycie dobrej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ jest ona idealna do powolnego gotowania.

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • Żółta (często nazywana brązową) cebulą
  • Masło
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Sól morska
  • Brązowy cukier (opcjonalnie)
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Metoda karmelizacji:

Podgrzej wysokiej jakości oliwę z oliwek i masło na szerokiej patelni z grubym dnem. Gdy olej i masło się rozgrzeją, dodaj pokrojoną w grube plastry cebulę i zamieszaj. Główną ideą jest to, że podczas gdy musisz utrzymać cebulę w ruchu, chcesz również, aby trochę przylgnęła do patelni, aby się zrumieniła, ale nie spaliła! Postaraj się, aby jak najwięcej cebul miało kontakt z dnem patelni, cały czas myśląc, że cebula się nie przyrumieni!

Po mniej więcej 10 minutach dodaj szczyptę dobrej jakości soli morskiej i kontynuuj mieszanie. Na tym etapie prawdopodobnie nadszedł czas, aby posłuchać ulubionej melodii lub pozwolić winu oddychać! Następnie powoli gotuj, dodaj trochę soli i gotuj przez 30 minut do pełnej godziny. Czas zależy od ilości, ale pozwól im przylgnąć do dna, a następnie zeskrob je. Przyklejaj i zeskrobuj, przyklejaj i zeskrobuj, aż wszystko nabierze ładnego, głębokiego koloru. Na koniec możesz odszkliwić patelnię kroplą octu balsamicznego, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

Propozycje serwowania:

Karmelizowana cebula to naturalny dodatek do steków paprykowych, do zup, na quiche i wielu innych kulinarnych przysmaków. Nie zapomnij o prostej radości z dodania swojej pięknej cebuli do burgera lub prostego dania z kiełbasą!