Calzone z szynką i serem
Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na śródziemnomorskie jedzenie. Spróbuj zrobić calzone z szynką i serem w domu. Jedna porcja zawiera 423 kalorie, 27 g białka i 20 g tłuszczu. Za 2,33 dolara za porcję otrzymasz danie główne dla 14 osób. Ten przepis z Taste of Home ma 4 fanów. Jeśli masz pod ręką szynkę, bazylię, spód pizzy i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 40 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 44% wyniku, co oznacza, że jest solidny. Calzone z szynką, serem i szynką z trzema serami z domowym sosem Marinara i łatwe calzone: Calzone śniadaniowe z szynką, jajkiem i serem są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozwiń jeden spód pizzy na natłuszczonej blasze do pieczenia; uformować w 14-calowy. x 11 cali prostokąt.
Rozłóż połowę sera ricotta wzdłuż na połowę ciasta, w odległości 1 cala od krawędzi.
Posypać połową pepperoni, szynką i serem mozzarella. Złożyć ciasto na nadzienie; mocno dociśnij krawędzie, aby je uszczelnić. Powtórzyć z pozostałym ciastem i składnikami nadzienia.
Piec w temperaturze 400° przez 20-25 minut lub do złotego koloru.
W razie potrzeby posyp parmezanem i bazylią.
Podawać z sosem spaghetti.
Polecane wino: Chianti, Verdicchio, Trebbiano
Chianti, Verdicchio i Trebbiano to świetny wybór dla Calzone. Włosi znają się na jedzeniu i znają się na winie. Trebbiano i Verdicchio to włoskie wina białe, które dobrze komponują się z rybami i białym mięsem, natomiast Chianti to świetne włoskie czerwone wino do cięższych, odważniejszych dań. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest Louis Roederer Cristal Brut. Ma 4,6 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 299 dolarów.
Cristal Brut Louisa Roederera
Cristal, klejnot i tête de cuvée szampana Louisa Roederera, został stworzony w 1876 roku dla cara Rosji Aleksandra II. Pozostaje wierny swemu pochodzeniu, inspirowany elegancją i czystością. Cristal jest produkowany zgodnie z rygorystycznymi standardami winiarskimi, które wymagają rygorystycznej selekcji crus, roczników, winogron i wina. Cristal jest produkowany wyłącznie z najlepszych roczników crus, które mają gwarancję, że pochodzą z winnicy Louis Roederer. Wszystkie wyjątkowe cechy rocznika 2002 zostały dosłownie uchwycone w tym Cristal 2002, który jest hojny i bujny, ukazując idealną równowagę pomiędzy koncentracją i finezją, świeżością i winem, intensywnością i wyrafinowaniem. W trzech słowach: dumny, bogaty i luksusowy. Cristal 2002 jest jaskrawo żółty z jasnobursztynowymi refleksami i ma piękny mus z delikatnym kordonem trwałych i regularnych bąbelków. Nos jest intensywny i delikatny, odsłaniając czystą i dobrze wymieszaną mieszankę smaków miodu, kakao, lekko prażonych orzechów laskowych i kandyzowanych owoców cytrusowych. W ataku pikantna eksplozja dojrzałych owoców, wino ujawnia czerwone owoce, białą czekoladę, karmel i duńskie ciasto, typowe dla Cristala. Jego jedwabista, skoncentrowana konsystencja opiera się na intensywnej, mocnej i winnej strukturze, ale zachowuje wyrafinowanie. Podniebienie rozwija się, aby osiągnąć pyszne wrażenie dobrze wymieszanej harmonii smaków. Świeży finisz z nutą goryczy sprawia, że jest niemal chrupiące.