Tradycyjne potrawy żydowskie

Tradycyjna żywność żydowska jest cudownie zróżnicowana i oferuje tak wiele pod względem historii i podróży narodu żydowskiego na przestrzeni wieków. Wiele potraw może być dla niektórych nieznanych, ale odgrywają one dużą rolę w żydowskich świętach, festiwalach i codziennej kulturze kulinarnej.

Kuchnia jest istotną częścią codziennego życia z jej koszernymi tradycjami, ale można znaleźć wpływy z całego świata. Często możemy skosztować przysmaków nowoczesnej izraelskiej kuchni fusion, zwykle w miejskich restauracjach i punktach gastronomicznych na całym świecie.

Zupa kulkowa z macy – żydowska klasyka

Ulubionym daniem wielu żydowskich gospodarstw domowych jest klasyczna zupa kulkowa z macy. Podstawą tego środkowoeuropejskiego dania są pierogi z macy, niekwaszonego podpłomyku, który ma starożytne pochodzenie. Maca jest sucha i chrupiąca, podobnie jak krakers, i można ją znaleźć w większości dobrych delikatesów. Pierogi są zwykle gotowane w bulionie z kurczaka i często z marchewką dla zrównoważenia smaków. Podobnie jak wiele wspaniałych potraw świata, tak naprawdę jest to pozostałość po okruchach procesu pieczenia macy.

Blintz – Wpływ Europy Wschodniej

Innym klasycznym żydowskim kęsem jest Blintz, który oczywiście jest podobny do rosyjskiego Blini. Blintz to zawijany naleśnik, który można nadziewać słodkim twarogiem i często polać sosem jeżynowym. Zostało to zapoczątkowane przez Żydów aszkenazyjskich z Europy Środkowej i Wschodniej. To piękna mieszanka słodkich i pikantnych smaków, której naprawdę warto spróbować! Tak, pomysł na słodki twarożek brzmi dziwnie, ale to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych.

Bajgle z serem śmietankowym i Lox – podstawa Nowego Jorku

Doświadczenie w Nowym Jorku nie byłoby takie samo bez kremowego bajgla z loxem! To wspaniałe uliczne jedzenie jest ważną częścią amerykańskiej kuchni żydowskiej i jest klasykiem w większości dobrych nowojorskich delikatesów. Bajgiel pochodził z polskiej społeczności żydowskiej i jest drożdżowym ciastem pszennym, pieczonym i o bardzo charakterystycznym kształcie pierścienia. Nowoczesny klasyczny bajgiel ma setki lat, a otwór w środku ułatwiał ulicznym sprzedawcom wieszanie na sznurku, ułatwiał transport i tworzył bardzo dekoracyjne ekspozycje. To, co sprawia, że bajgiel jest tak fantastyczny, to to, że podobnie jak tapas w Hiszpanii, może mieć dowolny dodatek, słodki lub słony.

Latkes – Smażone Ziemniaki Przysmaki

Latke to kolejna żydowska przekąska, której nazwa pochodzi od słowiańskiego „oladka”, co oznacza mały smażony naleśnik. Te placuszki ziemniaczane można również przygotować z cebuli, sera i bakłażana. Tradycyjnie podaje się ją społeczności podczas Chanuki, upamiętniając cud odnalezienia oliwy w świątyni. Zwykle podaje się je świeże z dużą ilością kwaśnej śmietany i najczęściej spotyka się je w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.

Szakszuka – wpływ Afryki Północnej

Shakshuka to genialne połączenie pomidorów, harissy, jajek i oliwy z oliwek. Pierwotnie była to sefardyjska potrawa żydowska przywieziona do Izraela z Libii i Tunezji w latach pięćdziesiątych XX wieku. Stała się częścią popularnej kultury kulinarnej za sprawą wielkiego izraelskiego szefa kuchni Yotama Ottolenghiego i rozpowszechniła się poprzez jego wspaniałe książki kucharskie.

Kanapki z soloną wołowiną – kolejny amerykański klasyk

Jeszcze jeden kawałek, przepraszam za kalambur, jedzenia w Nowym Jorku to kanapka Pastrami. Wydaje się, że jest to integralna część naszej popkultury i tak wielu filmowców odwołuje się do niej, zwłaszcza gdy nowojorscy gliniarze mają przerwę! Pastrami to solona wołowina, częściowo wysuszona i doprawiona ziołami i przyprawami. To pochodzi z Rumunii, znane jako „pastrama”, ale ma starożytne wschodnie korzenie. To, o co często pytają klienci, to Pastrami na żytnim, czyli po prostu nawiązanie do bardzo popularnego chleba żytniego serwowanego w nowojorskich delikatesach. Najlepiej smakuje z piklami i ostrą brązową musztardą. Kiedy będziesz następnym razem w Wielkim Jabłku, dlaczego nie sprawdzić światowej sławy Katz's Deli dla najlepszych w mieście!

Babka – Ciasto z Polski

Na słodko, Babka powinna być odnotowana jako świetne żydowskie ciasto plecione. Robi się go z ciasta drożdżowego nadziewanego czekoladą, cynamonem lub owocami. Uważa się, że Babka pochodziła z ludności żydowskiej w Polsce i na Ukrainie w XIX wieku. W autentycznym izraelskim stylu jest bogatszy w masło, zwijany i składany, aż będzie miał wiele wyraźnych warstw. Dużą popularnością cieszy się nadzienie czekoladowo-makowe. W rzeczywistości przypomina bochenek chleba i krojenie go to prawdziwa przyjemność!

Ciesz się tymi wspaniałymi żydowskimi potrawami, niezależnie od tego, czy masz dość odwagi, by spróbować je ugotować, czy też sprawić, by był to dobry pretekst do podróży!