Jak przygotować świąteczne potrawy z wyprzedzeniem

Co jest lepszego niż wiedzieć, że wyprzedzasz grę w Boże Narodzenie! Możesz pławić się w świadomości, że większość gotowania została już wykonana. Oznacza to, że masz więcej czasu na lepsze rzeczy w życiu, takie jak doglądanie kominka, odkurzanie starej butelki bordo lub gorączkowe odkurzanie przed przybyciem pierwszych gości!

Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, które z pewnością zapewnią Ci trochę cennego czasu w okresie świątecznym, a co ważniejsze, będą też świetnie smakować. Wiele z tych sugestii będzie znacznie łatwiejszych, jeśli zapewnisz odpowiednią ilość miejsca w lodówce i zamrażarce.

Szybkie pieczone ziemniaki!

To dość często przystawki w Boże Narodzenie mogą być najbardziej skrzypiące. Wszystko, co musisz zrobić, to obrać i pokroić ziemniaki na ładne i grube kawałki, a następnie doprowadzić do wrzenia na dużej patelni i posolić w razie potrzeby. Najlepiej gotować ziemniaki, aż będą miękkie przez około sześć do siedmiu minut. Odcedź nadmiar wody z gotowania, włóż z powrotem do garnka, a następnie obficie posyp mąką. Zastosuj trochę mięśni na tym etapie i rozbij ziemniaki, co będzie oznaczać pieczeń wartą nawet nagrody!

Więc teraz wszystko, co musisz zrobić, to ułożyć te małe piękności na blasze do pieczenia lub podobnej i zamrozić! Porada jest taka, aby umieścić je na arkuszu papieru do pieczenia. Możesz szczęśliwie zamrozić nawet na miesiąc. W ciągu dnia po prostu włóż je do piekarnika i ugotuj jak zwykłe pieczone ziemniaki!

Groovy sos!

Pokrój cebulę, dodaj trochę czosnku i smaż do miękkości. Następny etap zależy od tego, co masz dostępne w domu. Możesz dodać łyżkę octu balsamicznego, nie potrzebujesz niczego nadzwyczajnego, ponieważ tak naprawdę to tylko dodanie odrobiny kęsa do sosu. Gotuj i redukuj, aż straci większość wody i trochę ostrej kwasowości. Dodaj dużą filiżankę dobrej jakości bulionu drobiowego lub podobnego i zamieszaj. Ostatnim kluczem jest zagęszczenie łyżką mąki kukurydzianej, uważając, aby ciągle mieszać. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać trochę angielskiej musztardy w proszku.

Porada oszczędzająca czas jest taka, że możesz teraz zostawić to do ostygnięcia i zamrozić lub umieścić w lodówce na kilka dni przed wielkim dniem!

Błyskawiczne puddingi z Yorkshire

Cóż, prawda jest taka, że nie są natychmiastowe, ale cholernie blisko!

Zalecamy tradycyjną mieszankę zwykłej mąki, jajek i mleka oraz użycie oleju roślinnego. Aby dodać do tego odrobinę stylu, użyj wielootworowej puszki do puddingu, aby przygotować mini puddingi Yorkshire, za które można umrzeć! Więc przygotuj ciasto (najlepiej użyć zaufanego przepisu), dobrze dopraw i upewnij się, że wszystkie grudki zostały usunięte.

Piekarnik musi być bardzo gorący, a następnie skropić olejem, aby pokrył całą formę do pieczenia. Następnie rozgrzej formę do pieczenia przez kilka minut, a następnie wlej ciasto. Ostrożnie umieść foremkę na środku gorącego piekarnika i pozostaw na 20 do 25 minut do pieczenia i wyrośnięcia na złoty kolor! Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Teraz wszystko, co musisz zrobić, to zamrozić te małe rozkosze, aż będziesz w pełni gotowy na wszystko, co Jingle Bells!

Turbo świnie w kocach

Tak, ten sezonowy klasyk może być trudny, gdy desperacko próbujesz wyglądać na spokojnego podczas pogawędki ze specjalnymi gośćmi! Więc weź kilka kiełbasek w stylu chipolata, a następnie zawiń w wędzony bekon. Jeśli chcesz zrobić dużą ilość, zawsze możesz przeciąć plasterek na pół i nadal owinąć kiełbaski. Ustaw piekarnik na około 190 C, a gdy będzie gorący, umieść blachę do pieczenia ze świniami w kocach na około 30 minut lub do uzyskania złotego koloru! Sugerujemy „po prostu gotować” do zbrązowienia, a następnie wyjąć z piekarnika i pozwolić im ostygnąć.

Po schłodzeniu umieść je ostrożnie w pojemniku o odpowiedniej wielkości, nadającym się do zamrażania. Na koniec najlepiej wyjąć je 20 minut wcześniej, aby rozmroziły się i zmiękły, gdy będziesz gotowy do pieczenia w ciągu dnia!

Paszteciki z mielonego mięsa… to proste!

Robienie ciastek z mince z wyprzedzeniem to już klasyka, jeśli chodzi o oszczędzające czas świąteczne zajęcia! O tak, niektórzy ludzie są TAK zorganizowani!

Przede wszystkim zrób ładne, maślane ciasto i bardzo ważne, aby zagnieść je w kulę, ale nie dodawać żadnego dodatkowego płynu. To musi być jędrne i podobne do ciasta kruchego.

Rozgrzej piekarnik do 200C. Teraz musisz wyłożyć ciastem swoją mini blachę do pieczenia, najlepiej z 12 otworami i położyć trochę mięsa mielonego, przykryć pokrywką z ciasta i upiec. Wystarczy ścisnąć razem krawędzie pokrywki i podstawy, bez potrzeby dodawania mleka lub białka jaja.

Po upieczeniu i ostygnięciu będą bardzo dobrze zamrażać, dopóki nie będziesz gotowy na przyjęcie przyjaciół lub rodziny!

Sos żurawinowy to Go!

To sezonowy ulubieniec w wielu domach podczas świąt Bożego Narodzenia! Składniki mówią same za siebie; cukru muscovado, soku pomarańczowego i świeżej lub mrożonej żurawiny.

Po prostu zagotuj cukier i sok pomarańczowy, a następnie wymieszaj z żurawiną. Po prostu gotuj na wolnym ogniu, aż wszystko się lekko zredukuje, ale nie ma potrzeby rozgotowywać. Pozostaw do ostygnięcia, a wtedy zobaczysz, że to zgęstnieje. Będzie to przechowywać w lodówce przez około tydzień i zabierze kolejną obowiązkową czynność w dniu, w którym głównym celem powinna być zabawa!

Ciesz się więcej czasu i więcej zabawy podczas sezonu świątecznego!