Bez względu na to, jaki przepis na chleb wybierzesz, z odrobiną delikatnej troskliwej opieki prawdopodobnie wszystko, czego będziesz potrzebować, aby towarzyszyć tej świeżej rozkoszy prosto z piekarnika, to odrobina masła! Tak, to rodzaj jedzenia, z którego lepiej zrobić dwa, jeden na teraz, a drugi na trochę później!
Wypiekanie chleba jest starożytne i istnieje wiele tradycji związanych z tym rzemiosłem. Od przaśnych podpłomyków kojarzy nam się z Bliskim Wschodem, takich jak pita, po francuską bagietkę.
Mąka, woda i drożdże to podstawowe składniki, które tworzą najczęstsze typy, ale kiedy zaczynamy badać składniki, nawet lista mąk jest obszerna od odmian białych, żytnich i pełnoziarnistych.
Jedynym ograniczeniem dla domowych wypieków jest to, jakiego rodzaju piekarnika lub wypiekacza do chleba możesz użyć. Chleby komercyjne wykorzystują napowietrzanie, parę, a nawet dodawane chemikalia do produkcji nadającego się do sprzedaży bochenka, ale nie potrzebujesz niczego tak skomplikowanego.
Nie zapominaj, że to nie tylko pikantna tradycja, ale istnieją słodkie pieczywo, takie jak francuska brioche. Zapoznaj się z przepisami tutaj, a na pewno znajdziesz swój idealny bochenek.