24 przepisy na pocieszające potrawy dla duszy

Już samo pisanie „pokarm dla duszy” jest przyjemne, a rany, czy są dobre powody, by czuć się pocieszonym tą konkretną etniczną kuchnią! To jest jedzenie wspaniałego południa Stanów Zjednoczonych. Tak, mówimy o „dobrym lizaniu palców”, ponieważ obejmuje to jedzenie takie jak smażony kurczak z mac 'n' cheese. Jeśli udasz się na autostradę, na to, co było Route 66, na południe Ameryki, zaczniesz widzieć znaki z napisem Soul Food na frontach małych, rodzinnych restauracji i knajpek.

Żyjemy teraz w świecie, który rozkoszuje się wszystkim, co nostalgiczne, a jedzenie duszy to ten rodzaj uczciwej, domowej kuchni, którą przygotowywała twoja babcia. A raczej żałujesz, że twoja babcia nie zrobiła, gdybyś dorastał w Alabamie, Georgii lub Mississippi!

Termin Soul Food pochodzi z lat 60. i 70., ale tak naprawdę mówimy o jedzeniu, które reprezentuje czarną kulturę i sięga daleko wstecz. To jest jedzenie, które karmiło robotników po długim dniu, więc chodzi o napełnienie żołądka i duszy. Chleb kukurydziany, fasola, wieprzowina i sos odgrywają rolę w tego rodzaju gotowaniu.

Jest to wysokokaloryczne jedzenie, ponieważ karmiło pracowników plantacji z głębokiego Południa. Podstawą tego typu kuchni jest stosowanie smażenia w głębokim tłuszczu, mieszania mięs z warzywami oraz panierowania mięsa i ryb.

Kolejną wielką cechą Soul Food jest zamiłowanie do gotowanych warzyw i słodkich ziemniaków.

To naprawdę interesujące zobaczyć, że tradycje południowego Soul Food nie różnią się tak bardzo od sposobu, w jaki chińskie jedzenie wykorzystuje podstawowe składniki i tanie kawałki i wytwarza coś pysznego po prostu przez smażenie. Nie zapomnij spróbować południowego groszku czarnookiego, smażonej okry i placka z pekanami!