Żyjemy teraz w świecie, który rozkoszuje się wszystkim, co nostalgiczne, a jedzenie duszy to ten rodzaj uczciwej, domowej kuchni, którą przygotowywała twoja babcia. A raczej żałujesz, że twoja babcia nie zrobiła, gdybyś dorastał w Alabamie, Georgii lub Mississippi!
Termin Soul Food pochodzi z lat 60. i 70., ale tak naprawdę mówimy o jedzeniu, które reprezentuje czarną kulturę i sięga daleko wstecz. To jest jedzenie, które karmiło robotników po długim dniu, więc chodzi o napełnienie żołądka i duszy. Chleb kukurydziany, fasola, wieprzowina i sos odgrywają rolę w tego rodzaju gotowaniu.
Jest to wysokokaloryczne jedzenie, ponieważ karmiło pracowników plantacji z głębokiego Południa. Podstawą tego typu kuchni jest stosowanie smażenia w głębokim tłuszczu, mieszania mięs z warzywami oraz panierowania mięsa i ryb.
Kolejną wielką cechą Soul Food jest zamiłowanie do gotowanych warzyw i słodkich ziemniaków.
To naprawdę interesujące zobaczyć, że tradycje południowego Soul Food nie różnią się tak bardzo od sposobu, w jaki chińskie jedzenie wykorzystuje podstawowe składniki i tanie kawałki i wytwarza coś pysznego po prostu przez smażenie. Nie zapomnij spróbować południowego groszku czarnookiego, smażonej okry i placka z pekanami!