Sola goujons z sosem tajskim
Sole goujons z sosem tajskim może być tylko Azjatyckie przepis, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezmleczny i pescatariański przepis ma 195 kalorii, 15g białka, oraz 2G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 6 i kosztuje $2.71 za porcję. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Działa dobrze jako niedrogie danie główne. 4 osoby były pod wrażeniem tego przepisu. Mieszanka soku z limonki, fasolka szparagowa, kliny limonki i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 55 minut. Z łyżeczką wynik 34%, to danie nie jest takie super. Podobne przepisy to Goujony Z Soli Z Majonezem Koperkowym, Goujony z soli i majonezu koperkowego, oraz Sola z sosem anchois.
Instrukcje
Najpierw zrobić ciasto przez zmieszanie mąki z drożdży i niektóre przyprawy.
Dodaj lager i wystarczającą ilość wody gazowanej, aby mieszanina była nieco grubsza niż Podwójna śmietana. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 30 minut.
Aby zrobić sos tajski, fasolę blanszować we wrzącej wodzie przez 2 minuty, a następnie odcedzić i odświeżyć pod zimną wodą. Fasolę drobno pokroić i odstawić na bok. Sos rybny rozgrzać z cukrem, aż się rozpuści.
Wyjąć z ognia i dodać czosnek, chilli i imbir jeszcze ciepły. Pozostawić do zaparzenia na kilka minut.
Dodać fasolkę szparagową i sok z limonki.
Dodaj trochę wody, jeśli smakuje trochę mocno.
Filety rybne pokroić w paski o szerokości palca i bardzo lekko posypać solą. Napełnij głęboki rondel, wok lub frytkownicę w jednej trzeciej pełną olejem i podgrzewaj do około 180 ° C lub do momentu, aż kostka chleba zbrązowieje w ciągu 20 sekund.
Rybę zwijamy w przyprawioną mąkę i strząsamy nadmiar. Zanurz się w spienionym cieście i ostrożnie umieść w gorącym oleju. Smażyć w partiach przez około 3 min, aż ryba będzie chrupiąca, złocista i ugotowana.
Wyjąć i osuszyć na papierze kuchennym.
Podawać z tajskim sosem do zanurzania dodać kilka klinów limonkowych.
Polecane wino: Pinot Grigio, Gruener Veltliner, Pinot Noir
Podeszwa świetnie współpracuje z Pinot Grigio, Gruener Veltliner i Pinot Noir. Ryby są tak różnorodne jak wino, więc trudno wybrać wina, które pasują do każdej ryby. Ostre białe wino, takie jak Pinot grigio lub Grüner Veltliner, pasuje do każdej białej ryby o delikatnym smaku. Mięsiste, silnie aromatyzowane ryby, takie jak łosoś i tuńczyk, poradzą sobie nawet z lekkim czerwonym winem, takim jak pinot noir. Jednym z win, które można spróbować jest Alois Lageder Terran Alpina Pinot Grigio vigneti delle Dolomiti. Ma 4,3 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 16 dolarów.
Alois Lageder Terra Alpina Pinot Grigio Vigneti delle Dolomiti
# 51 Wine Spectator Top 100 of 2021Alois Lageder Terra Alpina Pinot Grigio ma jasnożółty kolor z wyraźnymi kwiatowymi aromatami z nutą przyprawy; średnio treściwy z dobrą mineralnością i precyzyjnym wykończeniem.Dobrze pasuje do ryb i skorupiaków, drobiu, białych mięs jako przystawka lub do posiłku