Tradycyjne potrawy irlandzkie

W większości krajów rozwiniętych jest kilka rzeczy, do spróbowania których zawsze należy zachęcać ludzi. Irlandzkie jedzenie i napoje nie są wyjątkiem! Naprawdę warto spróbować wielu regionalnych potraw i napojów, ale dla tych, którzy nie mogą podróżować, może wystarczyć kufel Guinnessa, kromka chleba sodowego i irlandzki gulasz! Brzmi całkiem nieźle dla zespołu Fooddiez!

chleb sodowy

Najpierw porozmawiajmy o chlebie; w tym przypadku mówimy głównie o chlebie sodowym. To zabawne, że chleb sodowy jest tak powszechny w Irlandii w porównaniu do gospodarstw domowych w Anglii. Więc co to jest? Otóż chleb sodowy różni się tym, że używa maślanki i sody oczyszczonej, która spulchnia mąkę, bez użycia drożdży. W Irlandii jest to świetna podstawa w większości rodzin i oczywiście przynosi znaczne korzyści dzięki hojnemu rozprowadzeniu wspaniałego irlandzkiego solonego masła.

Irlandzki gulasz

Gulasz irlandzki to jedno z klasycznych dań jednogarnkowych, które naprawdę warto skosztować. Jest to tak ograniczone, jak to tylko możliwe dzięki genialnie krótkiej liście składników. Wszystko opiera się na wolno gotującej się baraninie z grubymi ziemniakami, dużymi plasterkami marchwi, dobrym bulionem mięsnym i kaszą pęczak, która pomoże wchłonąć wszystkie pyszne soki z gotowania. To jest zwykle gotowane przez co najmniej półtorej godziny

Champ i Colcannon

Kiedy następnym razem będziesz w Dublinie, miej oko na lokalne menu i spróbuj skosztować regionalnych klasyków Champ i Colcannon, które przenoszą ideę przystawek na wyższy poziom! Champ to zasadniczo puree ziemniaczane z dymką, masłem i mlekiem, które tworzy najbardziej niebiańską przystawkę towarzyszącą najlepszym w Irlandii. Colcannon przyrządza się z kapusty włoskiej, boczku i śmietany. Jest skandalicznie kaloryczny i nie przeprasza. Klasyk!

Pudełko

Pochodzi od irlandzkiego słowa „aran bocht ti”, które tłumaczy się jako chleb ubogich. To zazwyczaj łączy tarte surowe ziemniaki z gotowanymi puree ziemniaczanym. Następnie można to zrobić na wiele pomysłowych sposobów. Można ją wymieszać z mąką i solą, a następnie ugotować, pokroić w plastry, a na końcu usmażyć na maśle. Lub można go dodać do ciasta, a następnie upiec w blaszce, zanim ustąpi na patelni! Cholesterolowe niebo mmm!

Barmbrack

Specjalny Teahouse, ale prawdopodobnie najlepszy domowy Barmbrack to genialny owocowy bochenek herbaty pieczony przez cały rok. Mieszanka przypraw, rodzynek i kandyzowanych owoców tworzy mieszankę. Z typowym dobrym humorem na Halloween będą umieszczać w bochenku „talizmany”, które rzekomo przepowiadają przyszłość! Być może znajdziesz zielony groszek, który oznacza, że nie wyjdziesz za mąż w przyszłym roku, albo będziesz miał szczęście i znajdziesz pierścionek zaręczynowy!

irlandzkie skorupiaki

Jeśli masz szczęście podróżować na dzikie zachodnie wybrzeże Irlandii, koniecznie zjedz lokalne skorupiaki. Najlepszą porą roku są miesiące jesienne i zimowe, kiedy możesz ucztować na ostrygach, aw szczególności spróbuj tak zaplanować wizytę, aby zbiegła się z Galway Oyster Festival (odbywa się pod koniec września). W Zatoce Dublińskiej można skosztować krewetek, a także małży i małży, które Molly Malone uczyniła jeszcze bardziej lirycznym!

Jednym z lokalnych dań, które można spróbować zrobić w domu, są małże gotowane w cydrze i bekonie. Udaj się więc do portu i porozmawiaj ze sprzedawcami ryb o połów dnia!