Tradycyjne greckie potrawy

Jagnięcina, sałatki, świeża ryba, oliwki i Moussaka! Tak, greckie jedzenie to cud i radość! Tradycyjna kuchnia grecka polega na używaniu świeżych składników i łączeniu wszystkich śródziemnomorskich smaków. Niezależnie od tego, czy masz szczęście podróżować do Grecji, czy po prostu jesteś ciekawy, oto kilka greckich klasyków, których powinieneś spróbować na wakacjach lub spróbować zrobić samemu.

Musaka

Czy jest lepsze miejsce na początek niż wszechczasów ulubieniec Grecji? Być może nie jest to najtrudniejsze danie, ale dobrze zrobione, trafia we wszystkie miejsca! Pod wieloma względami jest to grecki odpowiednik lasagne, ponieważ niektóre dania są podobne, ale kiedy je się je w autentycznej greckiej tawernie, ma swój własny charakter. Więc co to jest?

To rodzinne danie składa się z cienko pokrojonych ziemniaków, jagnięciny i bakłażana. Wierzchnia warstwa to kremowy i bogaty sos beszamelowy.

Kluczowe składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 800 gramów mielonej jagnięciny
  • 1 cebula i 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego oregano, 2 łyżki mielonego cynamonu i 2 liście laurowe
  • Pomidory pokrojone w puszkę
  • 500 gramów drobno pokrojonych ziemniaków

Z Moussaka możesz zrobić ogromną ilość w dużym naczyniu, a potem naprawdę wspaniale jest odgrzać, a nawet zamrozić. Świetne też z sałatką grecką!

Flaounes

Cudownie nazwane Flaounes to wypieki nadziewane serem, które są wielkanocnym jedzeniem dla wielu grecko-cypryjskich społeczności. Można się nimi delektować z filiżanką herbaty i jeść o każdej porze dnia! Nadzienie serowe jest zwykle robione z mleka owczego lub koziego i można je kupić w dobrych delikatesach. Jest dość łagodny jak ser typu pecorino.

Tzatziki

To z pewnością ma miejsce w sercu większości gastronautów i fanów pikantnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Jest to jeden z najlepszych sposobów wykorzystania jogurtu greckiego i stanowi doskonały dodatek do grillowanych mięs i wielu innych potraw.

Składniki

  • Cały świeży ogórek
  • Duży garnek greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Garść drobno posiekanych listków mięty

Metoda FoodDieza:

Zetrzyj ogórka na grubej tarce, ponieważ jest jeszcze smaczniejszy, jeśli ma trochę ciała. Dodaj szczyptę soli. Pozostawić na kilka minut, a następnie wycisnąć cały nadmiar płynu z ogórka. Wybierz dobrze wyglądającą miskę i wymieszaj z jogurtem, wyciśniętym ogórkiem i czosnkiem. Wygląda świetnie z kilkoma skrętami świeżego czarnego pieprzu i odrobiną oliwy z oliwek na zakończenie.

Otóż to! Zachowaj spokój, dopóki nie będziesz gotowy do podania. O wiele lepiej jest jeść naprawdę świeże, więc rób tylko tyle, ile potrzebujesz!

Tapenada Skordalia

To genialne podejście do bardziej północnego stylu puree ziemniaczanego! Po prostu staje się regionalny dzięki wspaniałemu dodatkowi tapenady z oliwek, czosnku i łyżek świeżej oliwy z oliwek. Tak, to jest danie, w którym, jeśli masz odpowiednie składniki, możesz posmakować słońca! To kolejne świetne greckie danie do spróbowania w domu!

Skordalia Składniki:

  • 800 gramów mącznych ziemniaków
  • Hojny łyk oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka tapenady z oliwek

Metoda:

  1. Jedyną rzeczą, którą musisz wziąć pod uwagę, jest tapenada, ponieważ jest świetna do zrobienia, ale o wiele prostsza, jeśli możesz ją kupić z dogodnego źródła. To bardzo bogaty sos z oliwek, anchois i kaparów.
  2. Ziemniaki ugotować, odcedzić i zmiksować.
  3. Zmiażdż czosnek w tłuczku i moździerzu z solą, która utworzy przyjemną, bogatą pastę.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz kremową, lekką masę.

To fantastyczna przystawka do wszelkich grillowanych na węglu drzewnym mięs lub ryb.