Tradycyjne francuskie potrawy

Gdzie zacząć? Tradycyjne francuskie potrawy są równie trudne do omówienia, jak istnieje wiele wspaniałych potraw. Francja zawsze kwitła dzięki dobremu rolnictwu i silnej historii kulinarnej. Wyjątkowa kuchnia regionalna naprawdę różni się od północy do południa.

Kuchnia francuska jest dobrze udokumentowana, a punktem wyjścia były kluczowe pisma Pierre'a La Varenne'a z połowy XVII wieku. Jego bardzo wpływowy „Le Cuisinier Francois” jest nadal niezbędnym źródłem informacji dla wszystkich początkujących szefów kuchni!

Jeśli miałeś szczęście być świadkiem francuskiej kuchni z pierwszej ręki, zrozumiesz, że we francuskiej kuchni panuje pewna magia i tajemnica, jak żadna inna!

Francuska zupa cebulowa

Dobrze zaprezentowane jest to cudowna rzecz, ponieważ jest jednocześnie prosta i elegancka. Można powiedzieć, że świetna zupa cebulowa to „mała czarna” świata zup. Działa z prawie wszystkim i jest świetnym standardowym jedzeniem.

Zupa cebulowa, którą tu prezentujemy, zawiera wszystkie wspaniałe smaki Francji. Wykorzystuje dobry bulion wołowy, karmelizowaną cebulę, tosty z chleba i miękki, ciągnący się ser Gruyére. Szyk.

Escargot brzmi lepiej niż ślimaki

Wciąż kolba wielu żartów mających na celu jakoś umniejszyć francuskie jedzenie. Ślimaki to wyśmienity przysmak, którego obawialiśmy się poprzedniego pokolenia, nieświadomego rustykalnych zalet tych maleńkich posiadaczy smaku.

Głównym sposobem jedzenia ślimaków jest podgrzanie mięsa i nałożenie dużej ilości pietruszki i masła czosnkowego w małym eleganckim naczyniu. Warto zauważyć, że najbardziej ulubionymi ślimakami są ślimaki burgundzkie, które są obecnie gatunkiem ściśle chronionym.

naleśniki

Naleśniki, w przeciwieństwie do naleśników, są przygotowywane z taką finezją, że w rzeczywistości we Francji jest dzień całkowicie poświęcony naleśnikowi, aby uczcić tę słodką rozkosz. To jedzenie, które trzeba zjeść we Francji, najlepiej z Crêpery, które pozwoli Ci wybrać jeden z niesamowitych dodatków. Niektóre z klasyków to crêpes Suzette, czyli karmelizowany cukier, likier flambirowany, taki jak Grand Marnier i sok pomarańczowy. Wow!

Cassoulet

To danie, które Cię nie zawiedzie. Cassoulet to danie z fasoli, które łączy białą fasolę z konfiturą z kaczki, wieprzowiny i pikantnej kiełbasy. Jest to zazwyczaj gotowane w glinianej „cassole” i może wykorzystywać to, co najlepsze w regionie.

W ten sposób jest to świetne danie do adaptacji i gotowania z najlepszymi dostępnymi mięsami. To samo dotyczy fasoli, ponieważ zawsze istniały jakieś fajne wariacje w zależności od wyboru lokalnych składników przez szefa kuchni.

Tarte Tatin

Karmelizowany cukier, kruche ciasto i parujące jabłka to kwintesencja tej klasycznej cukierniczej rozkoszy. Jeden z klasycznych francuskich deserów to jedna z tych pozycji, którą musi odhaczyć każdy poważny fan gastro.

Jeśli zdarzy ci się podróżować po Francji, prawdopodobnie najlepiej będzie w północnych regionach, gdzie jabłek jest pod dostatkiem. Legenda tej tarty głosi, że kiedy pewna Stephanie Tatin podczas pracy w kuchni pomyliła się z tradycyjną szarlotką, poprawiła swój błąd i odkryła ku swojej radości rewolucyjne danie z jabłek!

Suflet Czekoladowy

Ostatnią propozycją Fooddiez na słodkie zakończenie jest suflet czekoladowy. Souffler po francusku oznacza „nadmuchać” i właśnie to robi ten cudownie bogaty deser. Jeden opis dobrego sufletu opisuje doświadczenie podobne do wgryzania się w chmurę!

To deser, który trzeba spróbować!