Najbardziej luksusowe potrawy na świecie

Czasami warto po prostu sobie pofolgować! Jedzenie wykwintnych, luksusowych potraw to coś, co może sprawić, że posiłek stanie się prawdziwym przeżyciem. Pierwszy raz, kiedy próbujesz kawioru lub pijesz francuskiego szampana, to chwile w twoim życiu, które naprawdę powinny być smakowane i wspomnienia zapisane na zawsze. Niezależnie od tego, czy świętujesz wesele z luksusowym przystawką, czy też traktujesz swojego partnera, zamawiając „duże” w restauracji, wszystko to może być bardzo przyjemne. W Fooddiez wybraliśmy kilka luksusowych ulubionych potraw, które mogą Cię skusić!

Wołowina Kobe

To jedno z najlepszych mięs wołowych znanych człowiekowi! Bydło mięsne hodowane tylko w prefekturze Hyogo w Japonii jest karmione najbardziej pożywną paszą organiczną i wypasane na najbardziej zielonych pastwiskach. Naturalnie, bardzo surowe przepisy zapewniają, że bardzo ograniczona podaż bydła wołowego Wagyu wytwarza słynną konsystencję rozpływającej się w ustach, którą można drobno pokroić.

Krowy mogą być hodowane i poddawane ubojowi tylko w Wagyu, aby uzyskać certyfikat jako wołowina Kobe. Krowy to czarna rasa bydła o nazwie Tajima. Wołowina Kobe ma ocenę marmurkowatości wołowiny równą 6 lub wyższą.

Homar

Doskonały homar to skorupiaki, które są zwykle gotowane na parze i spożywane jako luksusowa kolczuga lub jako przystawka. Te wysoko cenione owoce morza były kiedyś podawane służącym w XIX wieku, ponieważ uważano je za coś nieodpowiedniego dla ówczesnej arystokracji. Jest doskonałym źródłem białka, a dobrą wiadomością dla Twojego serca jest to, że jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3! To jest teraz bardzo drogie jedzenie i ma wysoką cenę. Najbardziej znanym daniem jest prawdopodobnie Lobster Thermidor.

Szafran

Szafran z pięknego kwiatu krokusa jest bardzo drogi w przeliczeniu na gram, ale dodaje tak niesamowitego koloru i zapachu wielu różnym potrawom, że najlepsi szefowie kuchni upewniają się, że mają na to budżet. Do wyprodukowania jednej uncji szafranu potrzeba tysięcy kwiatów.

ostrygi

W czasach „Gin Lane” Hogartha ostrygi były postrzegane jako pożywienie dla klas niższych. Och, jak czasy się zmieniają! Są one teraz postrzegane jako część doskonałego doznania kulinarnego, a najlepsze restauracje dbają o to, by ich klienci otrzymywali to, co najlepsze i najświeższe.

Są spożywane na surowo, więc albo je kochasz, albo nienawidzisz! Najlepiej w połączeniu z kieliszkiem lub dwoma musu!

Białe Trufle

Aktualna cena białej trufli Alba wynosi około 40 000 USD za funt tych cudownie aromatycznych, ostrych grzybów. W czasach starożytnych uważano, że mają wyjątkowe właściwości lecznicze. Są wspaniałe po prostu starte na świeżych daniach z makaronu, a nawet na jajkach. Można je znaleźć tylko w bardzo specjalnych siedliskach i są bardzo trudne w uprawie. Ich uprawa zajmuje również lata i nie są łatwe do przechowywania. Smaki są ziemiste, mięsiste i dziczyzny, a przede wszystkim są wyjątkowe pod tym względem.

Jadalny Złoty Liść

Tak, jedzenie złota jest możliwe, a nie tylko wymyślona fantazja szefa kuchni, który trafił w butelkę! Zwykle jest używany do ozdabiania najlepszych czekoladek i deserów. Obecnie, jeśli rozważasz pobłażanie zmysłom, aktualna cena rynkowa płatków złota wynosi około 15 000 USD za funt! Pamiętaj o tym, jeśli upuścisz go podczas dekorowania.

Kiedy tylko masz okazję, spróbuj i skosztuj tych niezwykłych luksusowych potraw, ponieważ istnieje dobry powód, dla którego obowiązują pewne metki. Tak więc wszyscy Fooddiez muszą spróbować odhaczyć kilka z nich z luksusowej listy życzeń! Cieszyć się!