Wołowina Kobe
To jedno z najlepszych mięs wołowych znanych człowiekowi! Bydło mięsne hodowane tylko w prefekturze Hyogo w Japonii jest karmione najbardziej pożywną paszą organiczną i wypasane na najbardziej zielonych pastwiskach. Naturalnie, bardzo surowe przepisy zapewniają, że bardzo ograniczona podaż bydła wołowego Wagyu wytwarza słynną konsystencję rozpływającej się w ustach, którą można drobno pokroić.
Krowy mogą być hodowane i poddawane ubojowi tylko w Wagyu, aby uzyskać certyfikat jako wołowina Kobe. Krowy to czarna rasa bydła o nazwie Tajima. Wołowina Kobe ma ocenę marmurkowatości wołowiny równą 6 lub wyższą.
Homar
Doskonały homar to skorupiaki, które są zwykle gotowane na parze i spożywane jako luksusowa kolczuga lub jako przystawka. Te wysoko cenione owoce morza były kiedyś podawane służącym w XIX wieku, ponieważ uważano je za coś nieodpowiedniego dla ówczesnej arystokracji. Jest doskonałym źródłem białka, a dobrą wiadomością dla Twojego serca jest to, że jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3! To jest teraz bardzo drogie jedzenie i ma wysoką cenę. Najbardziej znanym daniem jest prawdopodobnie Lobster Thermidor.
Szafran
Szafran z pięknego kwiatu krokusa jest bardzo drogi w przeliczeniu na gram, ale dodaje tak niesamowitego koloru i zapachu wielu różnym potrawom, że najlepsi szefowie kuchni upewniają się, że mają na to budżet. Do wyprodukowania jednej uncji szafranu potrzeba tysięcy kwiatów.
ostrygi
W czasach „Gin Lane” Hogartha ostrygi były postrzegane jako pożywienie dla klas niższych. Och, jak czasy się zmieniają! Są one teraz postrzegane jako część doskonałego doznania kulinarnego, a najlepsze restauracje dbają o to, by ich klienci otrzymywali to, co najlepsze i najświeższe.
Są spożywane na surowo, więc albo je kochasz, albo nienawidzisz! Najlepiej w połączeniu z kieliszkiem lub dwoma musu!
Białe Trufle
Aktualna cena białej trufli Alba wynosi około 40 000 USD za funt tych cudownie aromatycznych, ostrych grzybów. W czasach starożytnych uważano, że mają wyjątkowe właściwości lecznicze. Są wspaniałe po prostu starte na świeżych daniach z makaronu, a nawet na jajkach. Można je znaleźć tylko w bardzo specjalnych siedliskach i są bardzo trudne w uprawie. Ich uprawa zajmuje również lata i nie są łatwe do przechowywania. Smaki są ziemiste, mięsiste i dziczyzny, a przede wszystkim są wyjątkowe pod tym względem.
Jadalny Złoty Liść
Tak, jedzenie złota jest możliwe, a nie tylko wymyślona fantazja szefa kuchni, który trafił w butelkę! Zwykle jest używany do ozdabiania najlepszych czekoladek i deserów. Obecnie, jeśli rozważasz pobłażanie zmysłom, aktualna cena rynkowa płatków złota wynosi około 15 000 USD za funt! Pamiętaj o tym, jeśli upuścisz go podczas dekorowania.
Kiedy tylko masz okazję, spróbuj i skosztuj tych niezwykłych luksusowych potraw, ponieważ istnieje dobry powód, dla którego obowiązują pewne metki. Tak więc wszyscy Fooddiez muszą spróbować odhaczyć kilka z nich z luksusowej listy życzeń! Cieszyć się!