Smażony makaron tajski: Pad Thai
Smażony makaron tajski: Pad Thai może być właśnie azjatyckim przepisem, którego szukasz. Ten przepis służy 4 osobom. Jedna porcja tego dania zawiera około 45 g białka, 22 g tłuszczu i łącznie 633 kalorie. Za 5,01 USD za porcję ten przepis pokrywa 22% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 3 osoby przygotowały ten przepis i zrobią go jeszcze raz. Jeśli masz pod ręką krewetki, sok z tamaryndowca, olej arachidowy i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Świetnie sprawdza się jako drogie danie główne. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezmleczną i pescatariańską. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 66%. Pad Thai (smażony makaron), Pad Thai (smażony makaron) i Pad See Ew (tajski makaron smażony) są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Namocz suszony makaron ryżowy w chłodnej lub letniej wodzie przez 30 minut lub do momentu, aż będzie wiotki, ale nadal twardy w dotyku; późniejsze gotowanie w woku sprawi, że będą bardziej zmiękczone.
Makaron dokładnie odcedzamy na durszlaku i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników.
W małej misce wymieszaj sos rybny, sok z tamaryndowca i cukier; dobrze wymieszaj, aby rozpuścić cukier. Spróbuj i dostosuj smaki do pożądanej kombinacji słonego, kwaśnego i słodkiego.
Rozgrzej wok na średnim ogniu, aż zacznie dymić.
Dodaj 1 łyżkę oleju i szybko mieszając smaż krewetki, aż zmienią kolor na różowy i będą prawie ugotowane; 1 do 2 minut.
Wyjmij krewetki na talerz i przykryj, aby pozostały ciepłe.
Dodaj pozostały olej do woka i wrzuć czosnek, szalotkę i chili; smaż mieszając przez 30 sekund. Przesuń czosnek i szalotkę na jedną stronę woka i wlej jajko na środek. Jajko lekko ubij, aż się zetnie, rozbijając je szpatułką na kawałki.
Dodaj odcedzony makaron do woka, wymieszaj i szybko wymieszaj 2 szpatułkami, aby oddzielić pasma.
Wlać mieszaninę sosu rybnego, dobrze wymieszać, aby pokryć makaron i zapobiec przywieraniu (jeśli makaron jest nadal zbyt twardy, skrop go 1–2 łyżkami wody, aby ułatwić jego ugotowanie).
Kiedy makaron będzie już w dobrej formie, wrzuć 1/2 kiełków fasoli i orzeszków ziemnych; resztę zachowaj do dekoracji. Kontynuuj smażenie, wymieszaj. Włóż krewetki z powrotem do woka i wymieszaj pad thai, aby wszystko się podgrzało.
Podawaj pad thai na talerzu, ułóż pozostałe kiełki fasoli i orzeszki ziemne po 1 stronie naczynia i udekoruj cząstkami limonki i kolendrą. Przed jedzeniem każdą porcję wyciśnij sokiem z limonki.
Polecane wino: Riesling, Gewurztraminer, Chenin Blanc
Riesling, Gewurztraminer i Chenin Blanc to moje ulubione pad thai. Najlepsze wino do kuchni azjatyckiej zależy oczywiście od kuchni i potrawy, ale te kwaśne białe wina można łączyć z wieloma tradycyjnymi potrawami, pikantnymi lub nie. Viva Diva Moscato Prosecco z oceną 4,9 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 22 dolarów za butelkę.
Viva Diva Moscato Prosecco
Elegancki kwiatowy bukiet z nutą świeżego chleba i brzoskwini na pierwszy plan.