Pełnoziarniste bułki z szałwią
Pełnoziarniste bułki szałwiowe to wegetariański chleb lakto ovo. Ten przepis służy 20 osobom. Za 18 centów za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 142 kalorie, 4 g białka i 3 g tłuszczu. Ten przepis z Taste of Home wymaga soli, mąki, szałwii i mąki kukurydzianej. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten uzyskał niezbyt wybitny wynik łyżkowy wynoszący 33%. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Gnocchi pełnoziarniste z sosem z szałwii dyniowej, sosem szałwiowym i brązowym masłem z makaronem pełnoziarnistym oraz Spaghetti pełnoziarniste ze złotym czosnkiem, pomidorami i szałwią.
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj 1 szklankę mąki, brązowy cukier, drożdże, szałwię i sól. W małym rondlu podgrzej mleko i masło do temperatury 120°-130°.
Dodaj do suchych składników; ubijaj aż do zwilżenia.
Dodaj mąkę pełnoziarnistą i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej; ubijaj, aż będzie gładkie. Dodaj wystarczającą ilość pozostałej mąki uniwersalnej, aby utworzyć zwarte ciasto.
Obróć na lekko posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieścić w misce pokrytej sprayem do gotowania, obracając raz, aby pokryć wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 30 minut.
Posmaruj dwie blachy do pieczenia sprayem kuchennym i posyp pozostałą mąką kukurydzianą; odłożyć na bok. Uderz ciasto w dół. Obróć na lekko posypaną mąką powierzchnię; podzielić na 20 części. Z każdego kawałka uformuj rulon.
Umieść 2 cale od siebie na przygotowanych blachach do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 30 minut.
Piec w temperaturze 375° przez 14-16 minut lub do złotego koloru.
Wyjmij na stojaki z drutu.