Porady dotyczące gotowania od naszych matek

Choć może to być trochę stereotypowe, faktem jest, że wielu z nas po raz pierwszy nauczyło się gotować w kuchni naszej mamy i babci. Jest powód, dla którego często słyszysz, jak ludzie mówią o sposobie, w jaki matka przygotowuje określony rodzaj jedzenia, i prawdopodobnie widziałeś, jak prowadzi to do dość gorących debat.

W tym samym czasie nasze mamy udzielą nam wielu porad, jak gotować. Ta rada jest wynikiem wielu pokoleń przekazywanych wskazówek, a każde pokolenie dodaje i ulepsza wiedzę poprzednich. Tutaj przedstawiamy wskazówki kuchenne, które prawdopodobnie usłyszysz od matek na całym świecie.

Planować naprzód

Ta prosta rada może być bardzo długa i ma zastosowanie w wielu różnych sytuacjach. Na przykład, jeśli zostałeś zaproszony na przyjęcie i poproszony o przyniesienie dania, koniecznie potraktuj tę radę poważnie. Najprawdopodobniej będziesz chciał spróbować przyrządzić danie przynajmniej raz wcześniej, aby sprawdzić, czy Ci się ono podoba lub czy trzeba wprowadzić ulepszenia. Należy również zastanowić się, dla ilu osób będziecie gotować i jak wpłynie to na czas przygotowania.

W rzeczywistości wielu twierdzi, że warto mieć w swoim repertuarze kilka dań, które całkowicie opanowałeś, aby zawsze móc skorzystać z nich w nagłych wypadkach. Powinieneś także zacząć rozumieć, ile czasu zajmuje przygotowanie i gotowanie różnych potraw. W kuchni liczy się czas, a przy odpowiednim zaplanowaniu możesz wykorzystać czas gotowania jednego dania na przygotowanie drugiego i upewnić się, że wszystko trafi na stół świeże i gorące.

Pozwól sobie na eksperymenty

Eksperymentowanie w kuchni daje prawdziwą radość; jednak musimy zaakceptować, że nie wszystkie eksperymenty działają. Może to oznaczać, że od czasu do czasu przygotowujesz coś, co jest całkowicie niesmaczne; jednak nie ma w tym wstydu. Możesz albo spróbować znaleźć sposób na uratowanie go, albo w najgorszym przypadku zacząć wszystko od nowa. Chociaż nikt nie lubi marnotrawstwa w kuchni, eksperymentowanie z przepisami i składnikami jest niezwykle przyjemnym i satysfakcjonującym doświadczeniem.

Dokonywanie żywności iść dalej

To zdumiewające, jak możesz sprawić, by w kuchni odrobina była długa, i prawdopodobnie natkniesz się na wiele wskazówek i sztuczek, które pomogą Ci to zrobić. Na przykład, jeśli brakuje Ci mielonej wołowiny, możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę podczas gotowania jako substytut.

Istnieją również wskazówki, które pomogą Ci zmniejszyć ilość odpadów kuchennych. Na przykład wiele osób wyrzuci słoik majonezu, w którym jeszcze trochę zostało, ponieważ trudno jest wyskrobać ostatnie kilka łyżek. Zamiast marnować majonez, możesz po prostu dodać do słoika składniki na sałatkę i zjeść ją prosto ze słoika. Istnieje wiele podobnych sztuczek i jeśli zapytasz starsze pokolenia, na przykład te, które doświadczyły racjonowania, prawdopodobnie mają mnóstwo pomysłów.

Sprawy precyzyjne

Ludzie często mówią o dorzucaniu składników, jakby to było całkowicie nieostrożne działanie. Jednak precyzja jest tak naprawdę niezwykle ważna przy gotowaniu i jest przedmiotem wielu wskazówek matek. Na przykład musisz upewnić się, że w pełni rozumiesz różne systemy pomiarowe, różne sposoby pomiaru składników płynnych i suchych, pomiary imperialne i metryczne i tak dalej.

Precyzja wykracza poza mierzenie i ważenie rzeczy. Na przykład, jeśli siekasz warzywa, upewnij się, że kawałki są mniej więcej tej samej wielkości, w przeciwnym razie nie będą gotować się równomiernie, a mniejsze mogą się przypalić, zanim większe będą gotowe.

Rozpoczynając nowy przepis, zawsze warto wcześniej dokładnie odmierzyć wszystkie składniki, ponieważ nawet stosunkowo małe błędy mogą mieć duży wpływ na danie.

Utrzymywanie kuchni w czystości

Bardzo ważne jest, aby kuchnia była utrzymywana w czystości, w przeciwnym razie może to prowadzić do różnego rodzaju problemów zdrowotnych. Wiele matek powie, że kuchnię najlepiej posprzątać na bieżąco. Choć brzmi to oczywiste i proste, nie zawsze jest to takie proste i może wymagać poważnych umiejętności wielozadaniowych. Jeśli nie będziesz ostrożny, zanim się zorientujesz, możesz znaleźć się w otoczeniu brudnych naczyń.

W idealnym przypadku, zanim skończysz gotować posiłek, większość sprzątania również zostanie wykonana. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale możesz namówić kogoś, z kim mieszkasz, do pomocy, zwłaszcza jeśli po zakończeniu jest nagroda w postaci pysznego jedzenia.