Pomysły na zieloną sałatkę

Regenerujące właściwości zielonej sałaty były celebrowane od starożytności. Najwcześniejsze sałatki to dzika zielenina i zioła doprawione solą; były to pierwsze pokarmy roślinne dostępne na wiosnę i działały jako tonik po nudnej diecie zimowej.

Zielone sałatki je się na początku posiłku, z przystawką lub po daniu głównym. Stosuje się większość warzyw liściastych, które można spożywać na surowo: wszystkie odmiany sałaty, rzeżuchy ogrodowe i rzeżuchy, kapustę, szpinak, rzymską i świeże zioła.

Inne surowe warzywa, takie jak pomidory, cebula, ogórki, papryka i buraki, mogą dodać smaku i zabarwić zieloną sałatę. We Francji kawałek suchego chleba natarty czosnkiem, chapon, jest czasami dodawany do sałatki, aby go doprawić. Sałatka Cezar, wynaleziona w Tijuanie w Meksyku w latach 20. XX wieku, to zielona sałatka rzymska z mocno przyprawionym dressingiem z tłuczonych anchois, oliwy z oliwek, soku z cytryny, jajka i parmezanu, przyozdobionego grzankami.

Zielone sałatki są bardzo wszechstronne i wypełnione sezonowymi zieleniami i warzywami. Są idealne na rozrywkę lub po prostu dodaj trochę piersi z kurczaka lub ulubionego białka, a otrzymasz zdrowy lunch lub kolację.

Nie spiesz się i połącz naprawdę pyszne smaki i dodaj odrobinę dressingu, a uzyskasz doznanie smakowe, które jest przepełnione świeżością i smakiem. Twoje samopoczucie będzie ci wdzięczne.