Jak gotować indyka?

Turcja od dawna jest ulubionym mięsem, które zdobi stół jadalny i jest głównym elementem świąt Bożego Narodzenia i Święta Dziękczynienia. Jednak każdego roku przychodzi mnóstwo pytań, takich jak „Jak gotować indyka?” „Jak długo należy gotować indyka?” i „Jakiego rozmiaru indyka powinienem dostać?” Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule, a wszystkie twoje obawy i zmartwienia zostaną zaspokojone.

Ile Turcji kupić?

Ogólna zasada to 1 do 1 1/2 funta indyka na osobę. Oczywiście zależy to całkowicie od tego, czy lubisz resztki, czy nie. Jeśli nie zamierzasz iść drogą kanapek następnego dnia lub ciepłej zupy z indyka, to wystarczy 1 funt na osobę. Typowy 14-funtowy ptak służy 16 osobom.

Rozmrozić Turcję

Nie zapomnij rozmrozić ptaka! Każde 4 funty mrożonego indyka będą wymagały 24 godzin czasu rozmrażania. W przypadku 14-funtowego ptaka zaplanuj wyciągnięcie indyka z zamrażarki na pięć dni przed wielką ucztą. Przenieś go do lodówki, aby bezpiecznie rozmrozić.

Jak przygotować indyka

Obierz ptaka z opakowania i usuń wszystkie podroby (te mięsiste kawałki) z wnętrza indyka. Mają tendencję do ukrywania się głęboko w ptaku. Następnie usuń i wyrzuć wszelkie duże kieszenie tłuszczu wzdłuż szyi.

Daj swojemu ptakowi nacieranie dużą ilością soli. Masuj go na całej zewnętrznej stronie indyka. To jest sekret uzyskania wyjątkowo chrupiącej skóry, której wszyscy pragniemy w święta Bożego Narodzenia. Gdy skończysz, odłóż ptaka do lodówki.

Oszczędzaj szyję podczas wyjmowania podrobów, ponieważ można to wykorzystać do przygotowania naprawdę dobrego sosu.

Aby otrzymać cudownie wilgotnego indyka, istnieje kilka metod:

Pierwszym z nich jest solanka, proces, który polega na moczeniu indyka przez noc w wodzie, soli i roztworze ziół, aby nasycić ptaka wilgocią i smakiem.

Drugą możliwą metodą jest nadziewanie indyka aromatami, takimi jak jabłka, cytrusy, warzywa i zioła, zamiast farszu. Gdy indyk się piecze, aromaty ulegają rozpadowi i zwiększają nawilżenie ptaka.

Duża pieczeń

Krok 1. Zaplanuj rozpoczęcie indyka co najmniej cztery godziny przed siadaniem do obiadu lub wcześniej, w zależności od wielkości ptaka. Wyjmij indyka z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Indyk ugotuje się bardziej równomiernie, jeśli trochę się podgrzeje.

Krok 2. Najsmaczniejszy domowy sos pochodzi ze smacznych drippingów. Aby tak się stało, będziesz chciał dodać warzywa, takie jak grubo posiekana cebula, seler i marchewka na dno patelni wraz z karkówką z indyka. Przykryj rusztem perforowanym lub rusztem grillowym. Warzywa dodadzą smaku kapaniu, a także ochronią je przed odparowaniem w piekarniku.

Krok 3. Przed przyprawieniem indyka najpierw musisz go poklepać papierowymi ręcznikami. Następnie posmaruj go odrobiną soli, a następnie ulubionymi przyprawami. Jeśli masz świeże zioła, dodaj garść do ubytku wraz z winem lub wodą. Pomaga utrzymać wilgotność indyka.

Krok 4. Kratownica i szczotka. Zwiąż udka sznurkiem i posmaruj skórę roztopionym masłem lub olejem.

Krok 5. Zacznijmy pieczenie! Umieść indyka na ruszcie w brytfannie i w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) i postępuj zgodnie z powyższymi czasami gotowania w oparciu o wagę ptaka. Po około 40 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 325F przez pozostałą część czasu pieczenia. Postaraj się oprzeć pokusie zajrzenia do piekarnika podczas pieczenia indyka. Otwarcie drzwi chłodzi piekarnik, wydłużając czas gotowania.

Krok 6. Namiot i fastryga. Pieczemy, aż skórka nabierze jasnozłotego koloru, a następnie luźno przykryj pierś namiotem z folii, aby zapobiec dalszemu brązowieniu. W ciągu ostatnich 45 minut pieczenia zdejmij namiot foliowy, aby przyrumienić skórę. Fastrygowanie nie jest konieczne, ale pomaga promować równomierne brązowienie. Poniższa tabela pokazuje, jak długo należy gotować indyka w zależności od jego wielkości.

Waga indyka

Porcje

Czas gotowania

10 do 12 funtów

6 do 8

2 1/4 do 2 3/4 godziny

12 do 14 funtów

8 do 10

2 3/4 do 3 godzin

15 do 18 funtów

10 do 12

3 1/4 do 4 godzin

18 do 20 funtów

12 do 14

4 do 4 1/4 godziny

20 do 22 funtów

14 do 16

4 1/4 do 4 3/4 godziny

23 do 24 funtów

16 do 20

5 do 5 1/4 godziny

Krok 7. Sprawdź temperaturę i usuń. Wyjmij indyka z piekarnika, gdy temperatura wewnętrzna spadnie o 5 stopni poniżej pożądanego stopnia wysmażenia. Nie martw się, nadal będzie można bezpiecznie jeść. Twój indyk będzie dalej się smażył po wyjęciu go z piekarnika. Usuwając ptaka wcześnie, faktycznie upewniasz się, że się nie rozgotuje ani nie wyschnie.

Krok 8. Pozwól mu odpocząć. Odstaw na 20 do 30 minut przed rzeźbieniem. Pozwala to na redystrybucję soków w całym mięsie i ułatwia krojenie.

Podczas gdy indyk odpoczywa, ponownie sprawdź temperaturę po 10 minutach, aby upewnić się, że indyk osiągnął 165 stopni F.

Zrób swój sos

Wykorzystaj 20 do 30 minut, gdy twój indyk odpoczywa, aby przygotować pyszny sos, używając sosu, rosołu, mąki, mleka i przypraw.

Wytnij swojego indyka

Jeśli zachowałeś cierpliwość i pozwoliłeś indykowi odpocząć przed rzeźbieniem, jesteś już w połowie drogi! Odpoczynek indyka pozwala na redystrybucję soków, dzięki czemu indyk nie jest suchy, ale także unika się dużego, soczystego bałaganu na desce do krojenia, co utrudnia krojenie.

Cieszyć się!

Została tylko jedna rzecz do zrobienia – kopać! Ten chrupiący, złotobrązowy cud skradnie show i zachwyci przyjaciół i rodzinę. Poklep się po plecach i ciesz się łupami.