Jak upiec ciasteczka

Każdy lubi świeżo upieczone ciasteczka. Zapewniają najwyższy komfort. W połączeniu ze szklanką mleka lub filiżanką gorącej herbaty lub po prostu same, ciasteczka wywołują uśmiech na twarzach młodych i starych.

Sekret robienia ciasteczek w rzeczywistości wcale nie jest tajemnicą. Idealne ciasteczka są wynikiem dobrej techniki. To fundamentalny fakt, którego nie należy ignorować.

W trakcie tego artykułu wyjaśnimy, dlaczego ważne jest nasypywanie mąki łyżką do miarki, dlaczego zmiękczanie masła naprawdę robi różnicę oraz dlaczego warto inwestować w łyżki do ciastek i stojaki do chłodzenia. Nie będziesz rozczarowany.

Przygotowanie

Zanim zagłębisz się w ten projekt, koniecznie wykonaj kilka prostych kroków.

  1. Upewnij się, że przeczytałeś przepis przynajmniej raz, aby zapoznać się z każdym krokiem.
  2. Zbierz wszystkie potrzebne składniki.
  3. Rozgrzej piekarnik.
  4. Odmierz wszystkie składniki, ponieważ sprawi to, że przygotowanie przepisu będzie znacznie szybsze i płynniejsze.

Dokładny pomiar

Za mało mąki może sprawić, że ciasteczko będzie płaskie, a za dużo mąki może sprawić, że ciasteczko będzie twarde lub kruche, więc nauka dokładnego pomiaru jest jednym z kluczy do udanego pieczenia.

Mąka: Wymieszaj mąkę, przelej ją łyżką do miarki, aż się zbierze, nadmiar zmieć z wierzchu płaską krawędzią noża do masła.

W przypadku cukru: W przypadku cukru pudru użyj tej samej metody, co w przypadku mąki. Z brązowym cukrem zapakuj do kubka tyłem łyżki.

W przypadku płynnych składników: napełnij miarkę lub filiżankę na równej powierzchni i odczytaj pomiar na wysokości oczu.

W przypadku lepkich składników: pokryj wnętrze miarki sprayem do gotowania lub delikatnie przetrzyj olejem roślinnym. Pomoże to wysunąć lepki składnik.

Dobrze wymieszane ciasto

Kremowanie to ubijanie masła i cukru do uzyskania jaśniejszej konsystencji. To ostatecznie zaowocuje ciasteczkami o ładnej konsystencji i kształcie. Tak to się robi.

  1. Pozwól, aby masło odpowiednio zmiękło, pozostawiając je w temperaturze pokojowej na 30 minut. Alternatywnie możesz go mikrofalować w odstępach 5 sekund, często obracając, aby go nie stopić.
  2. Utrzeć lub ubić zmiękczone masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste.
  3. Wbij jajko, aż dobrze się wymiesza. Pokonaj dowolny aromat, jaki możesz sobie zażyczyć do swojego ciasteczka, chociaż ekstrakt waniliowy jest najczęstszy.
  4. Dodaj suche składniki, aż się zmieszają. Aby uniknąć twardych ciasteczek, suche składniki prawie zawsze miesza się ręcznie.
  5. Teraz dodaj swoje dodatki, niezależnie od tego, czy będą to chipsy czekoladowe, orzechy, czy cokolwiek innego.

Uformuj ciasto na równe kawałki

Ważne jest, aby każde ciasteczko było mniej więcej tej samej wielkości, aby wszystkie upiekły się w tym samym czasie. Aby rozłożyć je na blasze do pieczenia, praktyczna zasada jest zwykle oddalona od siebie o 2 cale. Aby to osiągnąć, możesz użyć dwóch metod.

  1. Użyj miarki do ciasteczek. Dzięki nim porcjowanie ciasta na ciasteczka o równych rozmiarach i kształtach jest stosunkowo łatwe.
  2. Użyj dwóch łyżek: jednej do nabierania, a drugiej do wyciskania ciasta na blachę do pieczenia.

Piec do złotego

To może być trudne, ponieważ jeśli nie będziesz ostrożny, ciasteczka mogą przejść od idealnie upieczonego do przypalonego w ciągu minuty lub dwóch. Postępując zgodnie z tymi przydatnymi wskazówkami, będziesz w stanie uniknąć takich nieszczęść.

  1. Piecz ciastka po jednym arkuszu na środkowym ruszcie piekarnika, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Pozwala to na równomierne rozprowadzenie ciepła, co skutkuje równomiernym zarumienianiem i pieczeniem ciasteczek.
  2. Zawsze używaj całkowicie schłodzonych arkuszy ciasteczek. Pozostaw do ostygnięcia przez 5 do 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Następnie zanurzyć pod zimną wodą i całkowicie wysuszyć przed pieczeniem kolejnej partii.
  3. Zawsze ustawiaj minutnik na minimalny czas pieczenia podany w przepisie. Jeśli w tym czasie pliki cookie nie wydają się gotowe, dodaj 1 lub 2 minuty przed ponownym sprawdzeniem.
  4. Zakup termometru do piekarnika to dobry pomysł, jeśli jeszcze go nie posiadasz, po prostu dlatego, że większość wskaźników temperatury piekarnika jest przesunięta o 25 do 50 stopni,

Bądź cool i pozwól im ostygnąć

Jak być może wiesz, ciasteczka nie przestają się gotować po wyjęciu z piekarnika. Dopóki są na gorącej blasze, będą się pieczeć, dlatego należy zwracać uwagę na proces chłodzenia. Oto właściwy sposób na schłodzenie ciasteczek.

  1. Gdy ciasteczka leżą na blasze, nieco twardnieją, co ułatwia ich przesuwanie. Ale nie pozwól im siedzieć zbyt długo, bo mogą być ciemniejsze i bardziej chrupiące, niż zamierzałeś.
  2. Użyj płaskiej, cienkiej szpatułki, aby przenieść ciasteczka z arkusza ciastek na stojak chłodzący. Będą korzystać z cyrkulacji powietrza wokół nich. Papier pergaminowy jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie posiadasz stojaka chłodzącego.

Właściwe przechowywanie dla świeżości

Oto jak sprawić, by świeżo upieczone ciasteczka smakowały wspaniale.

Pozwól im całkowicie ostygnąć przed przechowywaniem. W przeciwnym razie zaparują i staną się rozmoczone.

Większość ciasteczek można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 3 dni.

Ciasteczka mrożone lub z kremowym nadzieniem należy przechowywać w lodówce.

Jak zamrozić pliki cookie

Większość pieczonych ciasteczek można przechowywać w szczelnych pojemnikach i zamrozić do 6 miesięcy. W przypadku ciastek matowych lub delikatnych ułóż je pomiędzy arkuszami woskowanego papieru. Ciasteczka z kremem nie zamrażają się dobrze.

I masz to. Najlepszy sposób na upieczenie idealnego ciasteczka. Więc zbierz to, czego potrzebujesz i upiecz, bo ciasteczkowe niebo czeka.