Klon pieczony indyk i sos
Klon pieczony indyk i sos wymaga około 45 minut od początku do końca. To danie główne ma 431 kalorii, 50g białka, oraz 20g tłuszczu na porcję. Za $1.29 za porcję, ten przepis okładki 25% Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Ten przepis służy 20. 279 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Ten przepis od Allrecipes wymaga cydru jabłkowego, liścia laurowego, majeranku i skórki z cytryny. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Z łyżką wynik 88%, to danie jest doskonałe. Spróbuj Soczysty pieczony indyk z sosem klonowym, Syrop klonowy-glazurowany pieczony indyk z sosem Riesling, oraz Prosty pieczony indyk z bogatym sosem z indyka dla podobnych przepisów.
Instrukcje
Zagotuj cydr jabłkowy i syrop klonowy w ciężkim rondlu na średnim ogniu, aż zmniejszy się do 1/2 szklanki (około 20 minut).
Zdejmij z ognia i wymieszaj 1/2 tymianku i majeranku oraz całą skórkę z cytryny.
Dodaj masło lub margarynę i ubijaj, aż się rozpuści.
Dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Przykryj i wstaw do lodówki na zimno (syrop można przygotować do 2 dni wcześniej).
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C).
Umieść ruszt piekarnika w najniższej trzeciej części piekarnika.
Umieść indyka na dużej brytfannie. Wsuń dłoń pod skórę piersi, aby rozluźnić skórę piersi. Wetrzyj 1/2 szklanki mieszanki masła klonowego pod skórę piersi. Jeśli planujesz wypchać indyka, zrób to teraz. Przetrzyj 1/4 szklanki mieszanki masła klonowego Na Zewnątrz indyka. Z kuchni ciąg związać nogi indyka razem luźno.
Ułóż posiekaną cebulę, posiekany seler i posiekaną marchewkę wokół indyka na brytfannie. W razie potrzeby do warzyw można dodać szyję i podroby.
Pozostałym tymiankiem i majerankiem posyp warzywa i wlej wywar z kurczaka na patelnię.
Piecz indyka w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 350 stopni F (175 stopni C) i przykryj indyka luźno folią (błyszczącą stroną w kierunku indyka). Kontynuuj pieczenie do miękkości, od czasu do czasu polewając sokami z patelni. Około 3 do 4 godzin bez nadziewania, 4 do 5 godzin nadziewania. Przebij staw nogi widelcem, jeśli soki są przezroczyste lub lekko różowe, indyk jest gotowy.
Przenieś indyka na półmisek i zatoczkę z folią. Zarezerwuj mieszankę patelni na sos.
Aby zrobić sos: odcedź soki z patelni do miarki. Łyżka tłuszczu z soków.
Dodaj tyle bulionu z kurczaka, aby zrobić 3 filiżanki.
Przenieś płyn do ciężkiego rondla i zagotuj.
Wymieszaj 3 łyżki zarezerwowanej mieszanki masła klonowego z mąką w małej misce, aby uzyskać pastę.
Ubij fastrygować do mieszanki bulionu.
Dodaj posiekany świeży tymianek i liść laurowy. Gotować, aż lekko się zmniejszy i zgęstnieje, od czasu do czasu ubijając.
W razie potrzeby dodaj brandy jabłkową i dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku.