Jednym z często używanych terminów jest „komfortowe jedzenie”, które szeroko opisuje jedzenie, które pozwala nam się zrelaksować, ponieważ nasz metabolizm zwalnia, a my z kolei czujemy się bardziej zrelaksowani.
Z naukowego punktu widzenia to tłuste ryby, które są bogate w kwasy omega-3, takie jak łosoś i makrela, mogą pomóc zmniejszyć niepokój. Inne badania sugerują, że musimy jeść jajka, a zwłaszcza żółtka, które są bogate w witaminę D, która również może poprawić nasz nastrój.
Główną ideą jest jednak spożywanie nieprzetworzonej żywności, która obniży poziom kortyzolu, a tym samym zmniejszy stan zapalny w organizmie. Sugeruje się następujące produkty spożywcze, które mogą w tym pomóc: banany, awokado, ciemna czekolada, brokuły, szpinak i pestki dyni.
Jeśli czujesz potrzebę relaksu, zapoznaj się z przepisami na tej stronie, a na pewno znajdziesz wiele, które przypadną Ci do gustu.