Jak gotować czerwoną kapustę

Jeśli szukasz zdrowego, kolorowego i pysznego dodatku do warzyw, proponujemy kapustę czerwoną. Ze swoim cudownym głębokim fioletem (nie, nie z zespołem rockowym…) dodaje więcej niż tylko smaku wielu wspaniałym zimowym lunchom i kolacjom. Wspaniałą rzeczą w gotowaniu z czerwoną kapustą jest to, że wnosi ona nie tylko sezonowe smaki, ale dzięki intensywnym barwom dodaje koloru do tego, co może być bardzo szarą porą roku!

Z punktu widzenia zdrowego odżywiania jest wiele powodów do radości. Ten kolorowy rodzaj kapusty jest pełen minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Ciekawa ciekawostka dla ciebie, bogaty fioletowy kolor pochodzi z antocyjanów, bogatych flawonoidów.

Zakupy czerwonej kapusty

Tak więc, kiedy będziesz następnym razem na lokalnym rynku, skorzystaj z okazji, aby kupić to wspaniałe kolorowe warzywo. Naszą radą jest wybranie ładnie wyglądającej kapusty ze świeżymi zewnętrznymi liśćmi. Wspaniałą rzeczą w tym warzywie jest to, że jeśli dobrze wygląda, będzie też dobrze smakować! Pozory w tym przypadku nie mylą! Dobrze przechowują się również przez kilka tygodni w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu.

Przygotowanie Czerwonej Kapusty

Przygotowanie czerwonej kapusty jest niezwykle proste. Najpierw zdejmij zewnętrzne warstwy dużych liści, które są idealnym opakowaniem matki natury! Następnie opłucz całą kapustę w wodzie i osusz. Najłatwiejszą metodą krojenia jest poćwiartowanie kapusty, a następnie odcięcie zbędnych części rdzeniowych.

Sposób siekania kapusty naprawdę zależy od tego, jakie są twoje cele, jeśli zamierzasz zrobić sałatkę, drobno posiekana jest oczywistą wskazówką. Jednak w przypadku większości gotowanych potraw, jeśli spróbujesz zrobić kawałki o jednakowej wielkości, pomoże to ugotować wszystko równomiernie i jednocześnie.

Metody gotowania

Niezależnie od tego, czy zamierzasz ugotować, czy spróbować udusić czerwoną kapustę, przygotowanie jest zawsze przyjemnością, ponieważ jeśli o tym nie zapomnisz i nie rozgotujesz jej przez pół dnia, wyniki będą zwykle świetne!

Duszona czerwona kapusta:

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta
  • 60g brązowego cukru
  • 1 czerwona cebula
  • Łyżka octu jabłkowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • Kawałek masła
  • 1 laska cynamonu

W przypadku tej metody najlepiej drobno posiekać kapustę. Najpierw roztop dużą kostkę masła w porządnym garnku, a następnie dodaj kapustę i inne składniki. Wystarczy doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i zmniejszyć ogień. To może gotować powoli, pozwalając wszystkim smakom połączyć się przez około godzinę. Wszystko, co musisz zrobić, to od czasu do czasu mieszać.

Będzie towarzyszyć większości mięs, ale szczególnie pasuje do kaczki, wieprzowiny i dziczyzny.

Chińska Duszona Kapusta

Aby uzyskać fajną odmianę, dodaj trochę chilli, dymki, anyżu gwiazdkowatego i sosu sojowego do chińskiej interpretacji duszonej kapusty. Odczekaj 25 do 30 minut, a następnie mniej więcej w połowie dodaj trochę dymki i trochę nasion sezamu, aby uzyskać dodatkowe bogactwo. Podawaj z czymś chrupiącym, aby uzyskać naprawdę wspaniałe chińskie doznania smakowe!

Wrząca Czerwona Kapusta

Oczywiście możesz ugotować czerwoną kapustę. Wystarczy dodać do wody trochę soli i octu, co pomoże zachować jej piękny, mocny fioletowy kolor. Gotuj przez 5 minut i smakuj, pamiętaj, że jak większość rzeczy, dobrze jest, jeśli zachowuje trochę chrupkości i dobrą konsystencję. Tak więc „po prostu gotuj” to najlepszy sposób na uniknięcie rozmoczonej kapusty!

Korzyści zdrowotne

Nic dziwnego, że czerwona kapusta jest pełna właściwych rzeczy. Według najnowszych danych, czerwona kapusta dostarcza nam potasu, kwasu foliowego i witaminy C. Ponadto, jeśli kapusta jest lekko duszona, uwalnia to wszystkie ważne „karotenoidy”, które są korzystne dla naszego zdrowia. Kolejną korzyścią jest to, że czerwona kapusta zawiera również „izotiocyjaniany”, które pobudzają bakterie jelitowe, co znacznie korzystnie wpływa na nasz ogólny stan zdrowia.

Nie zapominaj, że oprócz duszenia i gotowania czerwonej kapusty jest ona również świetna na surowo jako sałatka. Zwróć uwagę na przepisy na surówki z czerwonej kapusty, które stanowią świetną odmianę od nieco nadużywanych surówek z białej kapusty i marchwi!