Indyk pieczony z pomarańczą i estragonem
Jeśli masz o 4 godziny i 25 minut do spędzenia w kuchni, pomarańczowy & estragon pieczony indyk może być spektakularny bezglutenowe i pierwotne przepis do wypróbowania. To danie główne ma 751 kalorii, 97g białka, oraz 35 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. Na 2,22 zł za porcję, ten przepis okładki 37% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jeśli masz wino, ząbki czosnku, pomarańczy i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. 12 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 86%, co jest niesamowite. Spróbuj Bay & orange roast turkey, Rozmaryn-Pomarańcza Pieczony Indyk, oraz Pieczony Indyk Z Szałwią I Sosem Pomarańczowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Piekarnik do 180C / 160C wentylator / Gaz
Linia puszki do pieczenia z bardzo dużą długością folii o podwójnej grubości. Zważyć indyka, aby obliczyć czas gotowania, pozwalając na 40 minut na kg dla pierwszych 4 kg, a następnie 50 minut na każdy kg powyżej tej wagi (Indyk o tej wielkości powinien zająć 3-4 godziny).
Włożyć masło do miski i drobno zetrzeć skórkę z pomarańczy na wierzchu.
Dodać posiekany estragon, czosnek i przyprawy i dobrze wymieszać. Możesz to zrobić 3 dni wcześniej.
Delikatnie wsuń palce pod skórę indyka, zaczynając od końca szyi ptaka, odsuwając skórę od piersi i górnej części podudzia. Teraz rozprowadź smakowe masło pod skórą, uważając, aby go nie rozerwać. Nie będziesz w stanie dotrzeć aż do podudzia, ale możesz złagodzić masło wzdłuż wygładzając je przez skórę. Ćwiartkę pomarańczy i włożyć do indyka z cebulą i pęczkiem estragonu (krok po kroku). Możesz to zrobić przedwczoraj.
Indyka doprawić solą i pieprzem, a następnie unieść na wyłożoną folią blachę do pieczenia.
Wlej wino do jamy indyka, a następnie podnieś boki folii i przykryj wierzch ptaka warstwą folii. Piecz zgodnie z obliczonym czasem.
Trzydzieści minut przed końcem czasu gotowania wyjąć folię z wierzchu indyka i dodać ziemniaki do piekarnika.
Aby sprawdzić, czy indyk jest ugotowany, przebij najgrubszą część uda szaszłykiem, a soki, które się wyczerpują, powinny być jasne, a nie różowe. Jeśli są różowe, kontynuuj pieczenie, sprawdzając w odstępach 10-minutowych.
Wyjąć indyka, przełożyć na ciepły półmisek i odstawić na 30-40 minut przed wyrzeźbieniem. W międzyczasie podgrzej piekarnik do 200C/180C / gas 6 i gotuj ziemniaki jeszcze 30 min, z farszem i kiełbasą.
Podawać indyka udekorowanego ziołami.