Tradycyjne potrawy skandynawskie

Stół wysmarowany masłem; hmmm brzmi dziwnie prawda? Jednak w języku szwedzkim Smorgasbord brzmi o wiele bardziej zachęcająco niż dosłowne tłumaczenie na angielski! To wspaniała skandynawska tradycja, zgodnie z którą stół jest zastawiony dobrze dobranym wyborem ciepłych i zimnych dań, które często zaczynają się od ryb, przechodzą do wędlin, a kończą na smacznych daniach na ciepło.

Zawsze obecny śledź

Trudno byłoby w tym momencie nie wspomnieć o marynowanych śledziach, które lubią pojawiać się na tego typu imprezach typu Smorgasbord!

Dość często można spotkać misy marynowanych śledzi w towarzystwie sałatki z buraków i jabłek, pasztetów, pulpetów oraz wędzonego i peklowanego łososia. Brzmi świetnie, prawda?

Jeśli chodzi o ryby, koniecznie trzeba mówić więcej o śledziu. Jest to najpopularniejsza ryba w Skandynawii, wędzona, marynowana i smażona. Jest to cudownie bogata w smaku ryba, która była istotną częścią tej północnej, tradycyjnej diety. Wspaniale nazwany „Gravadlax”, czyli łosoś peklowany z koperkiem, jest również wielkim hitem w skandynawskich domach. Możesz także znaleźć wędzoną makrelę i mniej znaną rybę, „golec arktyczny”!

Jedna lub dwie tradycje dzielą pokój między miłością i nienawiścią, strachem i odrazą! „Surstromming” jest jednym z nich, ponieważ jest to bardzo ostry sfermentowany śledź, który jest popularny na północy Szwecji. To wprawdzie ładnie pachnie, ale smakuje wyśmienicie!

Jeśli zdarzy ci się imprezować w Szwecji w sierpniu, prawdopodobnie będą to duże ilości raków na imprezach plenerowych. Bez wątpienia zostanie to popijane pełną szklanką lub dwiema „Aquavit”, najpopularniejszym alkoholem w regionie. Skal lub na zdrowie!

Chleb i mięso Zajrzyj do środka

Jeśli chodzi o chleb, który ma towarzyszyć temu bogatemu pożywieniu, w krajach skandynawskich jest mnóstwo „brod” do wyboru. Bardziej typowe jest posiadanie ciemnego chleba żytniego, który może mieć ogromną różnorodność kształtów i rozmiarów. Istnieje kilka fantastycznych słodkich pieczywa, takich jak „Limpa”, „Vortbrod” i „Franskbrod”. Jeśli tradycyjne pieczywo pełnoziarniste nie jest dla Ciebie, koniecznie musisz spróbować prawdziwych skandynawskich pieczywa chrupkiego, które są zdrową alternatywą i znacznie różnią się jakością od tych, które kupujemy na eksport i sprzedajemy w supermarketach.

Mięso, zwłaszcza wieprzowina, jest integralną częścią diety południowo-skandynawskiej. Tradycyjne danie z pieczonej wieprzowiny w Danii to „Flaekesteg” i jest tak samo duńskie, jak brytyjska pieczeń wołowa. Zwykle podaje się go z ładnym, bogatym sosem i pocieszającymi karmelizowanymi ziemniakami. To danie jest również świątecznym obiadem!

Zapuszczając się dalej na północ, możemy zjeść renifery, łosie, a nawet w bardziej odległych częściach mapy można znaleźć niedźwiedzie kiełbaski. Wędzona jagnięcina i suszona jagnięcina to kolejne dość niezwykłe mięso, które można znaleźć w północnej Norwegii.

Jeśli mówimy o szwedzkich potrawach, nie sposób nie wspomnieć o klopsikach. Szwedzki przepis na klopsiki to zazwyczaj mieszanka wieprzowiny i wołowiny, ale dla Duńczyków jest to mieszanka cielęciny i wieprzowiny, która tworzy idealne klopsiki. Klopsiki są zwykle podawane z dużą porcją dżemu z borówki brusznicy, a resztki są zwykle wkładane do kanapki następnego dnia!

Słodkie desery na zakończenie

Jeśli chodzi o desery, cynamon i kardamon odgrywają wiodącą rolę we wszelkiego rodzaju przepysznych ciastach i bułkach. Oprócz filiżanki dobrej, gorącej kawy, Duńczycy nalegają na „Kanelbullar”, cynamonową bułkę jedzoną przez cały dzień. Duńskie wypieki pochodzą z Danii, a najlepszą rzeczą, której można spróbować, jest świeżo upieczony „Smorsnegl” w niedzielny poranek. Smak jest boski! Ostatnią sugestią jest zamówienie kawałka „Kladdkaka”, lepkiego ciasta czekoladowego, któremu trudno odmówić. Skala!