Brazylijskie przysmaki
Brazylia ma wiele do zaoferowania światu dzięki wielu wspaniałym owocom i produktom spożywczym. Jednym z dań, które wielu smakoszy sugerowałoby spróbować, jest uroczo sycąca Fijoada! To danie często nazywane narodową potrawą Brazylii, a nazwa pochodzi od portugalskiego słowa oznaczającego fasolę – „Feijao”. Ta uczta to połączenie wieprzowiny i fasoli, które są powoli gotowane jako gulasz. Z boku jest zwykle podawany z ryżem, tartym jarmużem i wykończony „Farofa”, prażoną mąką z manioku.
Główny element wieprzowiny gotuje się razem z czarną fasolą, która pochodzi z Brazylii. To pozycja obowiązkowa, więc wycieczka do Brazylii nie byłaby kompletna bez spróbowania tego obfitego i ciężkiego dania.
Odkrywanie owoców morza w Chile
W Chile warto spróbować fantastycznej ryby Reineta. Kraj ten jest najdłuższy na świecie i jest geograficznie zdefiniowany przez Andy i Ocean Spokojny. Ponieważ linia brzegowa rozciąga się od tropików do zamarzniętego południowego krańca, istnieje ogromna podaż owoców morza. Reineta to genialne danie z grilla. Jest to dość twarda mięsista ryba, dzięki czemu można ją podawać na wiele różnych sposobów. Tej cudownie łagodnej i łuszczącej się ryby nie można przegapić.
Wołowina argentyńska i urugwajska
W Argentynie i niektórych częściach Urugwaju wołowina jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Podstawowe przekąski w regionie nie są zaskakująco mięsiste! Najbardziej standardowe zamówienia w Argentynie to „Lomo” – polędwica wołowa, „Bife de Chorizo”, czyli rumsztyk, a nawet „Ojo de Bife”, jeśli masz ochotę na krótkie żeberka. W Urugwaju spróbuj pysznego „Pulpona”, który jest ich wariacją na temat rumsztyku. Te wysokobiałkowe kawałki są najczęściej podawane w fantastycznych Grill and Steak House, które powinny znaleźć się na liście kontrolnej każdego dobrego gastronomii!
Ciasta są zawsze pyszne, a Argentyna słynie z przepysznych empanad. To jeden z tych popularnych, klasycznych przekąsek, które wszyscy uwielbiają i są podawane z ulicznych straganów w całym kraju. Chociaż Empanadas są dostępne w całej Ameryce Południowej, są wyjątkowe w Argentynie. Są to placki z ciasta, które są smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone. Typowymi nadzieniami mogą być wołowina, ziemniaki, zielona cebula i jajka. Jedną wspaniałą stroną, na którą należy zwrócić uwagę, jest czerwona pikantna salsa z prowincji Salta.
Jedzenie ryżu w Peru
Amazońską dżunglę reprezentuje wyśmienita peruwiańska potrawa „Juane”. To pikantne danie z ryżu z kurczakiem, przyprawami, gotowanymi jajkami i czarnymi oliwkami. Smaczne składniki podaje się zawijając wszystko w liście „Bijao” z dżungli, które następnie gotuje się w glinianych garnkach. Ponieważ Peru ma tak ogromną ilość dżungli amazońskiej, jest to świetny sposób na poznanie tego wyjątkowego regionalnego smaku.
Innym klasycznym daniem z Peru jest przepyszny „Ceviche”. Składa się z pięciu kluczowych składników „Aji”, papryczki chili pochodzącej z Peru, soli, czerwonej cebuli, soku z limonki oraz ryb lub owoców morza. Marynata jest tak kwaśna, że zmienia rybę, czyniąc ją nieprzejrzystą i jędrną w dotyku. Sama marynata jest znana jako „Leche de Tigre” – mleko tygrysa!
Ostatnim tradycyjnym klasykiem musi być mięso lamy, które jest zwykle gotowane na wolnym ogniu w gulaszu z marchewką i „papas andinas”, rodzimym peruwiańskim ziemniakiem. Dania z lamy mają różne nazwy, ale jedną z najczęstszych jest „Cazuela de Llama”. Ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. To z pewnością regionalna potrawa, której naprawdę warto spróbować!