15 zimowych warzyw, które są dla ciebie naprawdę dobre

Jest coś niemal magicznego w smaku niektórych ozimin, aw szczególności warzyw okopowych, czego nie można znaleźć w ich letnich odpowiednikach. Jest to uzasadnione, ponieważ niektóre zimowe warzywa przechowują większą ilość naturalnych cukrów, dzięki czemu smakują jeszcze lepiej w chłodniejszych miesiącach. To kolejny powód, aby objąć zimowe gotowanie i składniki, które sprawiają, że jest tak wyjątkowy.

  1. Kapusta i królowie! Cóż, powiedzmy, że rodzina krzyżowa, w tym jarmuż i kalafior, jest godna królewskiej uczty. Jeśli zależy Ci na odżywianiu, to kapusta jest bardzo bogata zarówno w witaminę C, jak i K. Jest to wspaniałe warzywo, ponieważ można ją łatwo włączyć do wielu różnych posiłków, a jej smak nie przytłacza. Kapusta jest również doskonała na surowo i świetnie smakuje z odrobiną lekkiego dressingu.
  2. Dynia piżmowa lub jakakolwiek dynia zimowa stanowi przyjemną odmianę od naszej typowej zbrojowni zimowych warzyw. Są bardzo łatwe do pozyskania i wszystkie mają te unikalne ziemiste, maślane i słodkie odcienie, które sprawiają, że niektóre posiłki są bardzo satysfakcjonujące przez cały zimny sezon. Wszystkie te tykwy zawierają bardzo zdrową dawkę karotenoidów, potasu i najważniejszej witaminy A!
  3. Radicchio to jedno z tych intensywnie gorzkich i pikantnych warzyw, które często dzielą pokój. To członek rodziny cykorii, a jeśli dodany do mieszanej sałaty, zapewnia prawdziwy poncz. Ma wspaniały wygląd i zawiera mnóstwo dobrych rzeczy, w tym magnez, potas i witaminy C i K!
  4. Stary, dobry kalafior to tak naprawdę kwitnąca roślina krzyżowa podobna do brokułów. Zapomnij o serze kalafiorowym, ale spróbuj steku z kalafiora, aby uzyskać coś ekscytującego i innego. Te wspaniałe ziemskie przysmaki są również wzmocnione korzyściami zdrowotnymi fitoskładników, witaminy B i dużej ilości błonnika.
  5. Rzepa jest czasami pomijana, ale powinna być używana częściej. W dobrze przyprawionej puree z rzepy lub w zapiekance z serem to warzywo jest nie tylko korzystne dla naszych potrzeb żywieniowych, ale także bardzo smaczne. Jest również bogaty w foliany i glukozaminy!
  6. Pory są urocze o tej porze roku i ze względu na ich łagodny, wykwintny smak powinny częściej pojawiać się w naszych zimowych przepisach i jadłospisach. Zawierają przeciwzapalny związek roślinny, który może korzystnie wpływać na oczy, skórę i układ odpornościowy.
  7. Rutabaga, która wygląda trochę jak rzepa, jest często pomijanym i zaniedbywanym zimowym warzywem korzeniowym z rodziny krzyżowych. Te szczytowe smaki, gdy pogoda spada, a także zawierają potas, który jest dobry do utrzymania ciśnienia krwi.
  8. Brokuły to kolejne zimowe warzywo, które korzysta z zimnej pogody, stając się naturalnie słodsze i smaczniejsze. Został opisany jako jeden z „cudownych pokarmów”, ponieważ zawiera witaminy i przeciwutleniacze, które, jak udowodniono, pomagają w walce z rakiem i innymi rodzajami stanów zapalnych.
  9. Jeden z klasyków, Swiss Chard ma łagodny słodki smak i jest bardzo niskokaloryczny. Ten niegdyś ulubieniec działek naprawdę powrócił w ostatnich latach i nie bez powodu.
  10. Marchewki najlepiej rosną w glebie, a bardzo dobrym sposobem na to jest to, że jeśli są uprawiane w tradycyjny sposób, będą miały piękne, długie, spiczaste końce. Inne, bardziej komercyjne sposoby uprawy dają tępy, zaokrąglony koniec. Są pełne smaku i odpowiedniej ilości witaminy A i minerałów.
  11. Brukselka, jak mówią, jest nie tylko na Boże Narodzenie! Całkiem słusznie, te maleńkie warzywa krzyżowe wyglądają z bliska jak mikrokapusty i mają również moc odżywczą.
  12. Collard Greens są częścią tej samej rodziny co jarmuż i kapusta. Jest to bardzo ważny element kuchni południowej w USA. Są to wspaniałe szeroko zielone warzywa liściaste, które są bogate w wapń, witaminę C i K.
  13. Pasternak to jedno z tych klasycznych warzyw korzeniowych, które bardzo dobrze się pieczą i świetnie smakują obok innych podobnych warzyw. Są również świetnym składnikiem tajskich curry. Są doskonałym źródłem witamin C, B. i E.
  14. Jarmuż ma piękną, szeroką, liściastą strukturę, którą można uprawiać przez cały rok, ale najlepiej zimą. Jest świetną alternatywą dla kapusty i ma wyraźny profil smakowy. To jest super zdrowe i zawiera witaminy A, K, B6 i C!
  15. Rzodkiewka ma tak wspaniały czerwonawy kolor i tylko z tego powodu może sprawić, że zimowa sałatka będzie czymś wyjątkowym. Absolutną zaletą jest to, że przynoszą one również korzyści dostarczając nam witamin B i C.