Ciepła sałatka z kurczakiem i cykorią
Przepis na ciepłą sałatkę z kurczaka i cykorii można zrobić w około 3 godziny. Ten przepis służy 4 i kosztuje $4.5 za porcję. To danie główne ma 978 kalorii, 42g białka, oraz 81 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest lubiany przez 10 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz kurczaka, orzeszki piniowe, koperek pack, i kilka innych składników na rękę, można to zrobić. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Z łyżeczką wynik 76%, to danie jest całkiem dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Sałatka z cykorii z chrupiącą Prosciutto i ciepłą szalotką-masło Vi, Ciepła Sałatka Z Cykorii Z Grzybami I Pancettą Vinaigrette, oraz Sałatka z cykorii, mandarynek i granatów.
Instrukcje
Piekarnik do 160C / 140C wentylator / Gaz
Kurczaka natrzeć masłem i dobrze doprawić, wewnątrz i na zewnątrz. Ułożyć w małej puszce do pieczenia, zalać octem po Sherry i przykryć folią. Pieczemy 2 godz.
W międzyczasie przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Groszek gotować przez 1 min, aż będzie miękki.
Dobrze spuścić, zanurzyć w zimnej wodzie, aby szybko ostygnąć, następnie ponownie odcedzić i odstawić.
Gdy kurczak będzie pieczony przez 2 godziny, wyjmij z piekarnika.
Wlać soki do dzbanka, a następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 220C / 200C wentylator / Gaz
Piecz przez kolejne 20-30 minut (bez folii) do złotego koloru.
Odtłuść tłuszcz z soków, a następnie gotuj, aż zostanie około 100 ml soków. Wymieszaj dodatkową łyżkę octu, oliwy z oliwek i cukru, posmakuj, a następnie wymieszaj z rodzynkami.
Gdy kurczak skończy drugie pieczenie, pozostaw do czasu, aż będzie wystarczająco chłodny, aby go obsłużyć (lub pop na parę czystych gumowych rękawic), a następnie rozerwać mięso na duże kawałki z tuszy, na naczynie do serwowania.
Dodaj koperek, cykorię, liście sałaty, orzeszki piniowe i groszek, a następnie wrzuć razem rękami.
Podawać od razu z chrupiącym chlebem.
Polecane wino: Chardonnay, Gruener Veltliner, Sauvignon Blanc
Sałatka w menu? Spróbuj sparować z Chardonnay, Gruener Veltliner i Sauvignon Blanc. Sauvignon Blanc i Gruner Veltliner mają nuty herby, które uzupełniają sałatki wystarczającą ilością kwasu, aby pasowały do tartych winegret, podczas gdy Chardonnay może być dobrym wyborem do kremowych sosów sałatkowych. Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Couttures Chardonnay z 4.2 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym meczem. Kosztuje około 30 dolarów za butelkę.
Xavier Monnot Bourgogne Les Grandes Coutures Chardonnay
Chardonnay Les Grandes Couttures pochodzi z trzech działek graniczących z Meursault z winoroślą w wieku od 15 do 51 lat. Gleby są głównie argile (gliny), przynosząc wagi i tekstury do tego Bourgogne Blanc.Rocznik 2015 pokazuje aromaty dojrzałego melona, orzecha laskowego i kremu cytrynowego, i wydają się być szersze i bardziej teksturalne niż wina z sąsiednich wiosek. Starzejące się małe beczki z francuskiego dębu nadają nutom tostów i wanilii.Biały burgund, ze swoim bogactwem, teksturą i smakami tostów dobrze pasuje do lekkich ryb i skorupiaków i może zrównoważyć sosy na bazie śmietany. Chardonnay w wieku dębowym z cieplejszych klimatów nadaje się dobrze do grillowanych ryb, skrobii, masła i prażonych orzechów.