Świąteczna gęś z pomarańczową polewą
Świąteczna gęś z glazurą pomarańczową może być dobrym przepisem na poszerzenie pudełka z przepisami na danie główne. Za 6,4 USD za porcję ten przepis pokrywa 44% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 73 g białka, 153 g tłuszczu i łącznie 1720 kalorii. Ten przepis służy 10 osobom. Dzięki temu przepisowi Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej wyjątkowe. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godzin. Udaj się do sklepu i kup cukier, gęś domową, sól i kilka innych rzeczy, aby zdążyć dzisiaj. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 82%. Ten wynik jest znakomity. Jeśli szukasz podobnych przepisów, wypróbuj pieczoną gęś świąteczną, gęś minionych świąt i pieczoną gęś ze słodką glazurą.
Instrukcje
Posyp gęś solą, szałwią i pieprzem; dobrze nakłuj skórę widelcem.
Trzy pomarańcze pokroić na ćwiartki; umieścić w gęsiej jamie. Podwiń skrzydła pod gęś; zwiąż ze sobą podudzia.
Ułożyć piersią do góry na ruszcie w brytfance.
Piec bez przykrycia w temperaturze 350° przez 2-3/4 do 3-1/4 godziny lub do momentu, aż termometr do mięsa wskaże 180°. (Przykryj luźno folią, jeśli gęś zbyt szybko się rumieni). W razie potrzeby spuść tłuszcz z patelni w miarę jego gromadzenia się.
Skórkę pozostałych pomarańczy pokrój w długie, cienkie paski; pomarańcze pokroić na kawałki, usuwając błony. Odłożyć na bok.
Połóż gęś na półmisku; przykryć i odstawić na 15 minut. W międzyczasie na małej patelni na średnim ogniu ugotuj i mieszaj syrop kukurydziany z cukrem, aż cukier się rozpuści. Wymieszaj kawałki pomarańczy i obierz; przegrzać.
Posmaruj gęsią polewą. Nałóż łyżką kawałki pomarańczy i obierz gęś.