Węgierski Tort Czekoladowo-Orzechowy
Węgierski tort czekoladowo-orzechowy może być tylko deserem, którego szukasz. Ten przepis służy 10 i kosztuje $1.21 za porcję. Jedna porcja zawiera 402 kalorie, 8G białka, oraz 29g tłuszczu. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ten przepis jest typowy dla kuchni wschodnioeuropejskiej. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Mieszanka orzechów włoskich, masło, czekolada wysokiej jakości i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 25%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Węgierski Tort Czekoladowo-Orzechowy, Tort Z Orzecha Węgierskiego, oraz Tort Czekoladowo-Orzechowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Mieć wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Ułóż dno 8-calowej kwadratowej patelni do ciasta lub 9-calowej patelni z pergaminem lub papierem woskowym.
Rozgrzej piekarnik do 177°.
W rondlu 2-lub 3-litrowym o dużym dnie połączyć 1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając na średnim ogniu. Kontynuuj gotowanie i mieszanie, aż wszystkie ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą i mieszanina utworzy syrop cukrowy.
Zdjąć patelnię z ognia i wymieszać czekoladę, aż się rozpuści i będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce, ubić żółtka z mikserem elektrycznym, aż światło i zgęstnieje, o 4 protokół. Orzechy włoskie zmielić z pozostałym cukrem i macą w robocie kuchennym za pomocą ruchu pulsu i wymieszać z żółtkami.
Dodać schłodzoną mieszaninę czekolady i dokładnie połączyć.
Używając czystych ubijaczy, ubij białka w innej misce, aż utrzymają sztywne szczyty. Stopniowo składaj białka w mieszaninie Czekolada-Orzech, włączając je delikatnie, ale dokładnie tak, aby białka nie były widoczne.
Wlać ciasto do przygotowanej patelni i piec przez 30 do 40 minut, aż nadmuchane i prawie ustawić, ale jeszcze trochę lepki w środku. Drewniana wykałaczka włożona 1 cal od krawędzi powinna wyjść czysta.
Wyjąć patelnię z piekarnika i ostudzić na stojaku. Kiedy ciasto jest całkowicie chłodne, rozpakuj ciasto, przesuwając cienki nóż wokół krawędzi ciasta, aby uwolnić je z patelni (lub zwolnić formę sprężynową); Odwróć na talerz. Odklej pergamin.
Podawać torte w temperaturze pokojowej.
W razie potrzeby lekko posypać cukrem cukierniczym Paschalnym. Aby uzyskać piękną, prostą prezentację, umieść serwetkę lub szablon—ręcznie wykonany przez Ciebie lub, co lepsze, twoje dzieci-na torcie, a następnie posyp cukrem. Ostrożnie usuń serwetkę lub szablon.
Lub polewać polewą czekoladową.
Ułóż długie paski papieru woskowego lub folii na talerzu ciasta lub półmisku i połóż ciasto na wierzchu.
Wlać glazurę na wierzchu ciasta, pozwalając mu kapać po bokach. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzić szkliwo na górze i bokach. Teraz wyciągnij i wyrzuć paski papieru lub paski folii-talerz będzie czysty i gotowy do podania. Jeśli chcesz, udekoruj kilkoma połówkami orzecha, atrakcyjnie umieszczonymi na środku ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce przez około godzinę, aby ustawić glazury, ale doprowadzić go do temperatury pokojowej przed podaniem.
Zwykły lub matowy tort jest niebiański z hojnymi dollops bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
W blenderze, mini-robocie kuchennym lub czystym młynku do kawy, wir 1 filiżankę minus 1/2 łyżki zwykłego cukru granulowanego, aż będzie sproszkowany.
Umieścić w małej misce i wymieszać 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej. Przesiać przed użyciem. (Ostatnio w niektórych sklepach z dużymi działami koszernymi na Paschę pojawił się komercyjny Cukier cukierniczy, wytwarzany bez skrobi kukurydzianej. Jeśli jest dostępny, użyj go tutaj.)
Masło lub margarynę rozpuścić powoli w ciężkim rondlu na bardzo małym ogniu. Gdy połowa się stopi, stopniowo ubijaj czekoladę, dobrze mieszając, gdy się topi. Po dodaniu całej czekolady, wymieszaj 2 łyżki wody i dobrze ubijaj, aż glazura będzie całkowicie gładka.
Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia około 5 minut, aby lekko zagęścić.
Przedruk za zgodą Jewish Holiday Cooking, skarbnicy klasyki i improwizacji Jayne Cohen. © 2008 Wiley