Sałatka z małży
Sałatka z małży to bezglutenowe i pescatariańskie danie główne. Jedna porcja zawiera 284 kalorie, 13 g białka i 15 g tłuszczu. Ten przepis jest przeznaczony dla 4 osób i kosztuje 3,03 USD za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Mieszanka suszonych pomidorów, białego wina, małży z Wyspy Księcia Edwarda i garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 20 minut. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał świetny wynik łyżką wynoszący 81%. Podobne przepisy to Sałatka z marynowanymi małżami, Sałatka z kalmarów i małży oraz Sałatka z małżami i ziemniakami na parze.
Instrukcje
Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu dodaj sok z cytryny, białe wino i małże. Gotuj, aż płyn się rozpuści. Zmniejsz ogień do małego, dodaj sos balsamiczny, pietruszkę, tymianek i pomidory. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 3 do 4 minut, mieszając, aby sos się nie rozdzielił.
Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj, aż mieszanina małży ostygnie.
Do dużej miski dodaj małże z sosem, szpinak, fetę i kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj i podawaj.
Polecane wino: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gruener Veltliner
Sałatka świetnie komponuje się z Chardonnay, Sauvignon Blanc i Gruener Veltliner. Zarówno Sauvignon Blanc, jak i Gruner Veltliner mają nuty ziołowe, które uzupełniają sałatki wystarczającą ilością kwasu, aby pasowały do cierpkiego winegretu, podczas gdy Chardonnay może być dobrym wyborem do kremowych sosów sałatkowych. Kremowa sherry NV Solera z oceną 4,5 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 17 dolarów za butelkę.
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.