5 prostych wskazówek, jak wyjaśnić „sezonowe gotowanie”

Gotowanie sezonowe jest w tym roku najważniejszą rzeczą, a w tym roku jest najważniejszą rzeczą. Przy odrobinie planowania i zwiadu (doskonała szansa na trafienie na lokalny rynek rolników) wybór odpowiednich składników jest łatwy. Oto lista rzeczy, o których należy pamiętać podczas gotowania potraw sezonowych!

  1. Idź lokalnie!

Najlepszym sposobem na rozpoczęcie jest zbadanie, co jest uprawiane lokalnie na obszarze, w którym mieszkasz. Dzięki zrozumieniu i wybraniu lokalnych produktów, sezonowość po prostu się ułoży, a Ty nie będziesz się zbytnio martwić porami roku. Jeśli rolnicy nie mogą tego uprawiać, to nie możesz tego kupić – to wyeliminuje wszelkie zamieszanie. To doskonała okazja, aby trafić na lokalne rynki rolników lub udać się bezpośrednio do samych gospodarstw. Stale rosnącym trendem jest to, że rolnicy tworzą „uczciwe” sklepy przy wejściach do swoich posiadłości, w których wybierasz to, czego chcesz i wpłacasz do skrzynki z cennikiem. Zmniejsza to również ślad węglowy poprzez eliminację transportu, a także zapewnia zyski bezpośrednio samym rolnikom.

  1. Tam, gdzie to możliwe, używaj technik konserwujących!

Konserwowanie, marynowanie i zamrażanie to doskonałe techniki przechowywania nadwyżek; eliminacja marnowania żywności jest tutaj głównym problemem. Pomidory można przerobić na passatę, muszą być zblanszowane, obrane, a następnie sproszkowane przed puszkowaniem na gładką bazę pomidorową. Techniką konserwacji twardszych zielonych warzyw liściastych jest blanszowanie i szokowanie, a następnie ich zamrażanie. Pamiętaj, aby najpierw wycisnąć z nich jak najwięcej wody. Jeśli kiedykolwiek będziesz miał wątpliwości, pomyśl, zamarynuj to! Niewiele jest warzyw, które nie smakują dobrze po marynowaniu, na przykład marchew, kukurydza, buraki, a nawet rzepa. Ta technika utrzyma cię w jedzeniu do końca przyszłego sezonu zimowego i jest czymś, co ludzie na całym świecie robią od pokoleń. Nie bój się spróbować.

  1. Wypełnij spiżarnię wszystkimi sezonowymi zszywkami

Jeśli masz szczęście mieszkać w klimacie, w którym warzywa mogą być uprawiane przez cały rok, ponieważ jest słonecznie, świetnie dla Ciebie. Jednak większość z nas musi zrezygnować poza sezonem lub płacić wyższą cenę za importowane warzywa. Doskonałym sposobem na przeciwdziałanie temu jest wypełnienie spiżarni konserwami, suszonymi lub puszkowanymi produktami spożywczymi, które przetrwają cały rok, bez konieczności spędzania dni na jedzeniu kleiku i suchych krakersów. Zacznij od wyboru przypraw i suszonych ziół, których będziesz potrzebować, i miej w głowie pomysł na sezonowe menu i dania, które będziesz chciał przygotować, ponieważ znacznie ułatwi to ten proces. Następnie zacznij szukać suszonych wędlin, dojrzałych serów, prażonych orzechów, butelkowanych oliwek i asortymentu konserw rybnych (to nie tylko tuńczyk). Wreszcie węglowodany, takie jak suszony makaron (wymieszaj go z różnymi rodzajami i kształtami makaronu, aby zapewnić różnorodność), pełne ziarna do żucia, takie jak jęczmień i farro. Włóż teraz ciężką pracę, aby przygotowywanie posiłków w przyszłości przebiegało sprawniej i wydajniej.

  1. Podrasuj swoje konserwowane składniki

Pewnym sposobem na poprawienie smaku warzyw w puszkach i konserwach jest dodanie kilku dodatków. Zwykły sos pomidorowy można wzmocnić przez upieczenie z anchois, masłem, czosnkiem i solą kamienną, można też dodać świeżą bazylię. Aby wydobyć smak czerwonej papryki w słoiku idealnym uzupełnieniem jest dodanie papryki, octu wiśniowego i czerwonej cebuli, jest to naprawdę tak świetne połączenie, że zagra główną rolę w każdej sałatce lub zdrowym daniu, nawet świetnie nadaje się do kanapki ! Twoja rodzina będzie pod wrażeniem.

  1. Uspokój się, naprawdę!!

Czasami naprawdę masz ochotę na maliny w styczniu lub pomidor w lutym. To normalne, rozumiemy i sami tam byliśmy. Kupowanie towarów importowanych jest w porządku i nie jest łatwo napełnić spiżarnię własnymi konserwami lub konserwami, ponieważ przeszkadzają w tym inne życiowe zobowiązania. Wielu szefów kuchni uważa, że garść składników musi mieć bez względu na porę roku, kabaczek, jabłka i ogórki, żeby wymienić tylko kilka. Czy importowane jabłko przywiezione z odległej krainy będzie smakowało mniej słodko niż lokalne jabłka kupione w sezonie? Oczywiście, że nie, musisz po prostu iść z tym, co jest dostępne w danym momencie.

Prawdziwym przesłaniem jest zaangażowanie się w lokalnie uprawiane produkty, gdy jest to w sezonie na targach rolniczych w Twojej okolicy. Próbowanie technik, takich jak puszkowanie i marynowanie, może początkowo wydawać się zniechęcające, ale im więcej spróbujesz, tym łatwiej się to stanie i zanim się zorientujesz, będziesz miał spiżarnię, która jest przepełniona produktami przez cały rok.